Politiikan esseet - juhani kahelin Saada aikaan älyllistä liiikettä- siinä blogini tarkoitus.

Mitä Ylessä tapahtuu? Mitä ehdottaa Yle-työryhmä?

Ylen olisi hyvä olla avoin omasta linjastaan. Yrittääkö Yle profiloitua BBC:ksi? Näin kysyy Pasi Sillanpää Uuden Suomen blogissaan. Kysymys kumpuaa mm. Pekka Ervastin erottamisesta. Entä miksi Yleleaks halutaan lakkauttaa?

Eduskunnan auditoriossa oli 19.4. kyselytunti, vastaajina Yle-työryhmän jäseniä. Ylestä paikalle vaivautui Mällinen, ei johtajistoa.

Erikoinen oli eräiden edustajien (Alanko-Kahiluoto, Kiuru) näkemys Ylen riippumattomuudesta. Heitä huoletti se, että vain hallituspuolueet pääsevät ohjaamaan Yleä mutta ei kaikki puolueet. Miksi ylipäänsä puolueet? Parlamentaarinen omistajaohjaus, kuuluu heidän hieno sanontansa. Parlamentaarinen = puolueet. Eduskunnassa ihmiset sokaistuvat; puolueet ovat kaikki kaikessa.

Tuomo Puumala oli ainoa jonka vastauksissa vilahti sana kansalainen. Ylen ohjelmiin ja ohjelmapolitiikkaan kohdistuva kansalaisarviointi (siis ei puolueiden välittämänä). "Juontaako jokin ohjelmatyyppi Ylen tehtäväkuvasta", ehdotteli Puumala arviointitehtäväksi.

Keskustelussa vilahti tieto, että BBC:llä on jonkin sortin kansalaislähtöinen arviointielin. Ehdottaako Suomen Yle-työryhmä jotain tällaista?

Eero Heinäluoma vastasi jo TV:ssä sanoen että valvovia elimiä on jo nyt liian kanssa: Ylen hallintoneuvosto, LVM, Viestintävirasto, eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta. No jaa. Entä Ylen tehtäväkuva, ohjelmasisällön arviointi suhteessa siihen ja sitäkin enemmän suhteessa kulttuuriseen vireyteen, vapauteen, luovuuteen, monipuolisuuteen, demokratiaan ym ym. Miten yht'äkkiset ohjelmien lakkautukset (Yleleaks) tai henkilöiden erottamiset (Ervasti) istuvat tähän? Kuka Ylessä ja Ylen ympärillä oikeasti häärää ja sanelee?

Itse asiassa: tämä some-keskusteluhan onkin Puumalan kaipaamaa kansalaisarviointia. Siinä se.

Perussuomalaisten Hakkarainen on työryhmässä kuulemma jo vaatinut että monikulttuurisuus on poistettava Ylen tehtäväkuvasta, laista. Jos tähän suuntaan lähdetään, niin vuoden takainen 15 000 ihmisen mielenosoitus Musiikkitalon kansalaistorilla Olli Immosta vastaan oli pientä esiharjoittelua.

Entä miksi Yleleaks lakkautetaan? Ei voi välttyä vaikutelmalta että kyseessä on piiloteltu poliittinen sensuuri. Se selitellään ties miten. Asetelma on erikoinen: eduskunnan hallinnoimassa mediassa kommentoidaan edustajien (= isännän) tekemisiä ja saman tien ohjelma lakkautetaan.

 

Pasi Sillanpää: Viestittäjän miinakenttä

Kimmo Saarikko: Erikoistoimittaja Ervastin potkut Yleisradiosta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Yle on muuttunut osaksi propagandakoneistoa ,aivopesua ja valehtelua. Pitkään aikaan en ole voinut oksentamatta katsella ajankohtais-/kulttuuriohjelmia.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Kultainen Harmonikka on viihdeharmonikansoiton Suomen mestaruuskilpailu. Kilpailu on järjestetty vuodesta 1983 lähtien. Kilpailu järjestetään Sata-Häme Soi -juhlilla ja vuoteen 2011 saakka kilpailu näytettiin suorana lähetyksenä televisiossa. Kilpailua ei televisioitu vuosina 2012—2014, kunnes se palasi televisioon vuonna 2015 Alf TV-kanavalla.

Yllä oleva on juuri sitä Ylen toimintaa jota kansalaiset eivät hyväksy. Yle lopetti ohjelman sillä perusteella että sitä katsovat vain vanhat ihmiset. Peruste on erittäin kyseenalainen. Katsojia oli paljon, muistaakseni yli miljoonankin lukuihin päästiin.
En tiedä tutkittiinko ikärakennetta koskaan. Nykyään vanhemmalle väestölle ei televisiosta tule juuri mitään muuta kuin uutiset ja nekin ylen toimittajien värittämänä. Sellaisia elokuvia ja sarjoja tulee jotka on jo nähnyt moneen kertaan. Ehkä Ylellä ajatellaan että ei ne muista enää että ovat nämä jo nähneet.
Verorahat kyllä kelpaavat kaikilta. Onneksi nykyinen hallitus poisti veron aivan pienituloisimmilta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

"Erikoinen oli eräiden edustajien (Alanko-Kahiluoto, Kiuru) näkemys Ylen riippumattomuudesta. Heitä huoletti se, että vain hallituspuolueet pääsevät ohjaamaan Yleä mutta ei kaikki puolueet. Miksi ylipäänsä puolueet?"

Puolueettomuus olisi paras vaihtoehto, mutta jos siihen ei päästä, niin parempi vaihtoehto on tasapuolisuus (eli pitää huolta siitä, että ylen ohjaukseen pääsee osallistumaan kaikki merkittävämmät puoleet). Pelkästään hallituspuolueiden edustajien harjoittama ohjaus siirtää ylen hallituksen äänitorveksi joka vaikuttaisi haitallisesti demokratiaan (oikeastaan riippumatta siitä ketä sielä hallituksessa kulloinkin istuu). Demokratia kun tuppaa joko kukoistamaan tai kuihtumaan siitä riippuen miten media toimii ja voi toimia.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Erään Ylen hallintoneuvostossa olleen henkilön kertoman mukaan siellä ei kovinkaan helposti saa aikaan mitään muutoksia. Hyvät kokouspalkkiot siellä toki on niin että kaikki mahdolliset tahot vaan istumaan ja "keskustelemaan".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset