Politiikan esseet - juhani kahelin Saada aikaan älyllistä liiikettä- siinä blogini tarkoitus.

Häikäilemätön vallankaappaus Tampereen Raatihuoneella huhtikuun 20. päivänä

Yhteiskunnan eliittipiirit perustavat säätiön, joka alkaa määrätä tutkimus-, tiede- ja koulutustoiminnasta Tampereella. 

Tässä luettelo eliittikunnan jäsenistä ja pääomasta minkä kukin tässä vaiheessa sijoittaa yliopistosäätiöön:

 • Suomen valtio (50 000 euroa)
 • Jane ja Aatos Erkon säätiö (1 000 000)
 • Kaupan liitto (50 000)
 • Kauppias K. P. Ruuskasen säätiö (50 000)
 • Kunnallisneuvos C. V. Åkerlundin säätiö (50 000)
 • Mannerheimin lastensuojeluliiton tukisäätiö (10 000)
 • Pirkanmaan liitto (50 000)
 • PSHP/Tampereen yliopistollisen sairaalan opetus- ja tutkimussäätiö (250 000)
 • Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK (50 000)
 • Suomen Punainen Risti (10 000)
 • Tampereen aikuiskoulutussäätiö (250 000)
 • Tampereen kauppakamari (200 000)
 • Tampereen kauppaseura (10–50 000)
 • Tampereen kaupunki (50 000)
 • Tampereen suomalainen klubi (20 000)
 • Tampereen teknillinen seura (30 000)
 • Tekniikan akateemiset (50 000)
 • Teknologiateollisuus, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö (50 000)
 • Väinö Tannerin säätiö (10 000)
 • Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry (10 000)

Katsokaa näitä nimiä: Erkko, Mannerheim, Tanner jne. Tampereen Yliopisto siirretään erkkolaisten käsiin, tannerilaisten käsiin, SAK:n käsiin, kauppakamarin käsiin. Vararehtori Harri Melin kuvasi asian sanomalla että Tampereen yliopisto ei ole punainen vaan valkoinen.

Tampereen (entinen) pormestari Anna-Kaisa Ikonen, Aamulehti, varararehtori Harri Melin ja lukemattomat muut ovat ylistäneet kuinka uusi ”yliopisto” on Tampereen kaupungin ja seudun tärkein hanke. Esitelmässään 11.4. Harri Melin kertoi esimerkin suurenmoisesta tutkimuksesta: raitiotien pysäkin vaikutus ympäristöönsä. - Hienoa, Tampere saa pysäkkiyliopiston.

Harri Melin luetteli muitakin "uuden yliopiston" huippuaiheita: myynnin johtaminen, tieto/bisnes/työ, rakentaminen, pelit. Mainitun raitiotiepysäkin ympärille sijoitetaan 10 000 uutta asukasta, tässä onnistumiseksi tarvitaan yliopistollista, akateemista huipputiedettä.

Yliopiston säätiöittäminen on suurliike-elämän hanke. Hanketta alunperin pohjustamaan pyydettiin Stig Gustafsson, mies Wärtsilän, Outokummun ja Elinkeinoelämän Keskusliiton ylimmästä johdosta.

Tampereen nykyinen yliopisto, entinen yhteiskunnallinen korkeakoulu alistetaan palvelemaan yrityksiä, suuryrityksiä, rakennusfirmoja, työmarkkinajärjestöjä, pelureita. Kyse on puhdasoppisesta vallankaappauksesta ja vain siitä.

Valtiovalta, Sanni Grahn-Laasosen hallinnoima OKM pakottaa säätiön perustamiseen. Ennen joulua Yle kertoi Grahn-Laasosen uhanneen tulevien valtionapujen poisvetämisellä ellei hanke etene. Tuollainen uhkailu on laitonta. Laittomaan uhkailuun syyllistyy ministeri Grahn-Laasonen ja hänen kauttaan Suomen hallitus. Valtion varat eivät ole ministerin varoja, eivät myöskään maan hallituksen varoja. Eikö laittomasta uhkailusta ole tapana rangaista. (Forssassa Grahn-Laasosen puoluetta näytäänkin jo rangaistun, ääniosuus laski  5.5 prosenttiyksiköllä.)

Edistyksellisen Tiedeliiton seminaarissa 11.4. kuuntelin OKM:n ylijohtaja Tapio Kosusta, vararehtori Harri Meliniä, SYL:n vihreää puheenjohtajaa Riina Lummetta. Muut esitelmöijät sekä yleisö esittivät kohteliasta mutta painavaa kritiikkiä OKM:n yliopisto- ja tiedepolitiikkaa kohtaan: sen läpinäkymättömyys, epädemokraattisuus, bulvaanien käyttö (Demos Helsinki). Kosusen, Melinin, Lumpeenkin vastaukset olivat mitäänsanomattomia tai liehakoivia: "hyvä kysymys", pitää miettiä". Kritiikkiä eliitin edusmiehet eivät kuuntele. Yliopistopolitiikkaa Suomessa pyörittää eliittien diktatuuri. Tämän diktatuurin toimin ja jopa laittomuuksiin turvautuen yliopistolaitos alistetaan palvelemaan nykyeliittejä, elinkeinoelämää, tymarkkinajärjestöjä, säätiöitä, erkkoja, tannereita.

Kyse on vallansiirrosta ja vallankaappauksesta.

Aikoinaan hakeuduin opiskelemaan Tampereen yliopistoon, kauempaa pohjoisesta tullen. Tänään en Tampereelle menisi. Millä oikeudella Tampereen yliopisto ja ”uusi yliopisto” alistetaan palvelemaan Tampereen kaupungin, sen seudun ja elinkeinoelämän tarpeita. Eikö yliopisto yhäkin saa suuren osan rahoistaan valtiolta eli koko kansakunnalta kerätyistä verovaroista. Tutkimuksen ja koulutuksen alistaminen yhtä seutua palvelemaan on yhteisten varojen väärinkäyttöä.

Seminaarissa 11.4. tuli esille paljon muutakin kuin ylläsanottu. Siihen on palattava. Tämä olkoon pieni avaus.

On uuden yliopistokapinan aika. Edellisestä onkin 48 vuotta. Opetusministeri Johannes Virolainen lupasi silloin yliopistojen hallintoon henkilö ja ääni -periaatteen, tarkoittaen myös opiskelijoita.

Tänään perustetaan säätiö. Säätiön hallituksen valitsee salaperäinen nimitystoimikunta. Ja eikö vaan samainen säätiön hallitus ala toimia yliopiston hallituksena. Tästä ei röyhkeys röyhkeämmäksi muutu.

Tampereen kaappausta räikeämpää tuskin löytyy ihmiskunnan historiasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ennen Tampereen yliopisto oli punikkien pesä. Ei taida olla enää.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Ei se mikään punikkien pesä ollut.

Paavo Kolit sun muut pohtivat ja jäsensivät yhteiskunnan kokonaisolemusta neutraalein, nimenomaan analyyttisin käsittein. Oppia he välittivät mm. Amerikasta, tulee mieleen mm. Robert Merton ja organisaatioanalysoija Etzioni. Tänään nykyiset "kolit" siis harrimelinit ottavat tehtäväkseen järjestää rakennusfirmoille markkinoita raitiotiepysäkkien ympäriltä ja samalla houkutella ihmisiä elämänpituiseen velkaorjuuteen (asuntolainat). Tieteen irvikuva.

Tuleepa mieleen myös Ilari Tyrni ja Pekka Ahtiala jotka pitivät hirveitä matriisisulkeisia todistellaakseen kuinka talous on vuorenvarmasti aina tasapainossa. Myöhemmän kokemuksen valossa tuo "tiede" oli täyttä potaskaa (suuri lama, finanssikriisi, euron kriisi ym) eli siinä se tasapaino. Sellaisen pakko-opiskelu oli hirvittävää ajanhaaskausta. Ilari Tyrniä ja Pekka Ahtialaa oikeistolaisemmaksi ei yliopisto-opetus päässyt eikä pääse.

Eli siinä se "punikkien pesä".

Juuso Hämäläinen

Näitä punikkijuttujen levittäjiä löytyy eniten koulua käymättömien joukosta. Ei ole kykyä muuta kuin möläytellä muutama sana.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin Vastaus kommenttiin #3

En tiedä mitä kommentoijat tarkoittavat "punikilla" mutta sanonpa huvikseni, että en koe olevani vasemmistolainen, ainakaan nykyvasemmiston mielessä.

Ajattelun rintamat ja mahdolliset rintamajaot kulkevat nykyään melko lailla toisaalla.

Onhan noissa säätiön perustajaehdokkaissakin kaiken maailman SAK:ta, Yhteiskunta-alan korkeakoulutettuja, Tekniikan akateemisia ja sen sellaisia jotka kai olisivat jotain lievää sukua punikeille. Mutta kiitos ei. Kiitos ei.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Myöhemmän kokemuksen valossa tuo "tiede" oli täyttä potaskaa (suuri lama, finanssikriisi, euron kriisi ym) eli siinä se tasapaino."

Kauhun tasapaino?

Yliopistojen säätiöittämisen malli on kaiketi haettu Yhdysvalloista. Ainakin näin voi ajatella päätellen kuvauksestasi Tampereen kuulumisista.

Assosiaationa: Eikö ole metkaa, että amerikkalaiset -- jossa maassa siis on huippuyliopistoja pilvin pimein -- kuitenkin joutuvat liftaamaan avaruusasemalle venäläisten kyydissä?

Tehdäänkö nykyään edes jossain aitoa tutkimusta?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Selailin tässä kotvan Usaria. Mitä täällä on tapahtunut, missä on luettava?

Lukijaliikenteestäkin tuli se vaikutelma, että ovat parhaillaan jossain muualla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset