Politiikan esseet - juhani kahelin Saada aikaan älyllistä liiikettä- siinä blogini tarkoitus.

Miksi Italiassa ei ole vihreitä

  • Rooman pormestari Virginia Raggi
    Rooman pormestari Virginia Raggi
  • Vestan neitsyet
    Vestan neitsyet

Suurähettiläs Taalas selostaa Italian sisäpolitiikkaa. Kertaakaan hän ei lausu sanaa vihreät. Italiassa vihreys katosikin jo antiikin aikana.

Italiaan on muotoutunut uusi yhteiskuntaluokka: poliitikot. Roomassa poliitikkoja pyörii peräti 900. He elävät rahakasta erilliselämää. Italiaan parlamenttiin on solmiopakko, myös vierailijoille.

Italiassa väestö elää erillismaailmoissa: siisteissä ammateissa toimivat yhtäällä, mutaisessa arjessa elävät toisaalla. Nämä kaksi maailmaa eivät kohtaa. - Eikö sama kohtaamattomuus ole totta myös Suomessa.

Rooma menee alaspäin. Ratikat rätisevät ja vinkuvat, ovat kuin museosta haettuja. Julkinen liikenne on Euroopan huonoin, vai oliko maailman huonoin. Jätepussit kasautuvat pylväiden juurille. Melu, pöly, lika, epäsiisteys, onko kaupunki edes asuttava?

‘Sänkkö stelle’, tuota sanaa käyttivät kokoomuksen Harri Jaskarista alkaen. Mitähän se tarkoittaa?

 - Ahaa, Five Star Movement, Movimento Cinque Stelle, ‘sänkkö stelle’. Kumpi on kummoisempi, Italian viiden tähden liike vai pohjoisen Euroopan niinsanotut vihreät? Vastauksia on useampi kuin yksi.

Miksei Italiassa ole vihreitä? Heitin tuon kysymyksen kansanedustajille bussissa. Siitäpä mietintä sikisi. Välimeren alue laidasta laitaan, Kreikka, Italia, Espanja, Syriza, Viisi tähteä, Podemos, Giudadanos. Kaikki kansalaislähtöisiä mutta ei juurikaan vihreitä. Ongelmat Välimeren maissa nousevat ihmisten sosiaalisesta arjesta. Italiassa nuorten työttömyys on 40 %. Britanniaan on muuttanut 600 000 ihmistä, 1 % väestöstä (Suomessa 1 % olisi 60 000). EU:n kannatus on tipahtanut kymmeniä prosenttiyksikköjä. Teollisuudesta katosi lamavuosina viidesosa. Sosiaalinen kriisi vei ihmisten maksukyvyn, siitä sikisi satojen miljardien hoitamattomat lainat. EU:n vakaus- ja pankkitukisäännöt estävät talouden elvyttämisen. Ihmisten varat eivät ole pankeissa talletuksina vaan sijoitusluonteisina eläkesäästöinä. Sovella siihen sijoittajavastuuta, pankkiunionin sääntöjä.

Pohjoisen Euroopan ‘vihreily’ myötäilee 500 vuoden takaisen ‘uskonpuhdistuksen’ aluetta: Saksa, Skandinavia, Itävalta. Max Weberin Protestanttinen etiikka, heitti joku. Tuskin sentään. Taitaa ‘vihreyskin’ haalistua ja kääntyä populismiksi. Ville Niinistö ja Emma Kari sen todistavat. Saksan suurimmassa osavaltiossa (N-W) vihreiden kannatuksesta pamahti kevään 2017 vaaleissa puolet pois. Suomessa eletään keinotekoisen harhakuvan vallassa, media sitä ruokkii tieten tahtoen.

Italialla on EU:ssa värisuora: ulkoministeri Mogherini, EKP:n Draghi, parlamentin puhemies Tajani. EKP elvyttää, pitää koron nollassa, pankkiunionin säännöstö uhkaa mureta tuoreeltaan Italiassa.

Matteo Renzi hävisi uhkapelinsä. Pääministeriksi tuli harmaa Gentiloni. Hän kaavailee sijoittajavastuuta pankeille ja valtion kompensaatiota eläkevaransa menettäville ihmisraukoille. Tie on hidas. Pakolaisia hukkuu Välimereen, sinne uhkaa hukkua myös Eurooppa. Kaukana on Forumin triumfien aika, Vestan neitsyeiden uhkeus.

Italian kaupungeissa pormestari valitaan suoralla kansanvaalilla, toisin kuin Helsingissä ja Tampereella. Suomessa vihreät ja kokoomus estävät ihmisten valinnanvapauden pormestarinvaalissa. Italiassa Five Star sai pormestarin Roomaan, Torinoon ja muuallekin (linkki). Nuoria fiksuja naisia (kuva), sanoi Suomen suurlähettiläs, mutta Italiassa osataan jallittaa. Rooman konkarikaarti kaivaa kuopat, joihin pikkustellat tiputetaan. Rooman tilanne on ankea.

Rooman MAXXI-museossa on kevään ajan pyörinyt video jossa professorit pohtivat Rooman lähihistoriaa ja nykypäivää. Professorien mukaan Rooman ongelmat palautuvat sotien jälkeisten vuosikymmenten yliasuttamiseen. Teollisuuteen haalittiin työvoimaa, rakennettiin ja rakennettiin. Tilanne ei ole hallinnassa. Asuinalueet vaikkapa Rooman itäisen juna-aseman ympäristössä näyttävät ankeilta. Mitä ihmiset täällä tekevät. Kituuttavat kuumissa kopeissa ja pölyssä. Mahtoiko antiikin aikanakaan olla huonompaa? Mieleen tulee Helsinki. Helsinkiin halutaan haalia satoja tuhansia uusia asukkaita, teiden varsien meluun ja pölyyn, sinne ja tänne. Helsingissä tehdään sama virhe mikä tehtiin aeimmin Roomassa. Virhe verhotaan retoriikkaan, metropolipuhunnaksi. Luoja meitä varjelkoon näiltä uusroomilta ja reettoreilta, sinnemäiltä ja soininvaaroita.

Ja se solmiopakko

En sitä todesta ottanut. Ilmankin pääsen - ellei muuten niin hymyten. Onneksi Roomassa on uraauurtanut Suomen kulttuuri- ja tiedeinsituutti Villa Lante. Lanten johtaja taikoi komerosta solmion (en sitä pyytänyt vaan se käteeni annettiin). Mikäpä siinä, kietaistaan. Vierailun jälkeen Suomen valtionarkiston pääjohtaja pyysi lainasolmion takaisin palauttaakseen sen omakätisesti takaisin Villa Lanteen. Minun ei tarvinnut nähdä edes palauttamisen vaivaa. Solmiota riisuessani ei yksi vaan kaksi naista mainitsi kuinka hyvin solmio oli minulle istunut. Kyllä siis kannatti. Muistaakseni solmio ei edes ollut vihreä.  Italialainen linja, ei-vihreys säilyi näissäkin suhteissa.

Seuraavan jutun kirjoitan eksluusiosta eli poissulkevuudesta. Ulossulkemisella on Roomassa 2500 vuoden perinne ja se kukoistaa erinomaisesti tänään.


Jenna Vehviläinen: Suoraa demokratiaa ja sirkushuveja - Italian grillolainen vallankumous

How Rome’s mayoral crisis could hurt Five Star’s national chances

Podemos

Citizens, Giudadanos

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuli mieleeni noista Italian yhteiskuntaluokista ja solmiopakosta tilanne, jossa olin autolomalla Italiassa 80-luvulla ja liirat loppuivat kesken yllättäen sunnuntaipäivänä Bolognassa.

Minulla oli D-markkoja seteleinä ja näin pramean "Jolly Hotel" -nimisen hotellin, joten tuumailin, että voin siellä ehkä saada respassa vaihdettua liiroja.

Olimme olleet lähinnä telttamajoituksessa ja lomaparta oli kasvanut sängeksi, ylläni oli siniset farkut ja hikinen keltainen Peugeotin mainos T-paita.

Astuin sisälle hotellin aulaan kristallikruunujen alle, jossa liituraitaiset kiiltonahkakenkäiset liikemiehet siemailivat Camparejaan lobbybaarissa. Suuntasin kohti respan tiskiä ja takahuoneesta saapui minua silmäillen vaitonainen harmaahapsinen pukumies sanaakaan sanomatta. Esitin asiani ja annoin hänelle 200DM vaihdettavaksi liiroiksi.

Hän ei sanonut sanaakaan, vaan vei rahat takahuoneeseen. Tuokion kuluttua hän tuli sieltä takaisin kirjekuori kädessään. Hän ohitti minut ja alkoi kävellä kohti ulko-ovea. Luonnollisesti seurasin häntä kuin koira. Sitten hän avasi ulko-oven ja antoi ymmärtää, että odotti minun poistuvan. Kun olin ylittänyt kynnyksen kadulle, hän ojensi edelleen suljetun kuoren käteeni ja veti oven kiinni. (Liirat olivat kuoressa oikein laskettuina.)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Juha Kuikan kertomus on niin tempaava että tekee mieli jatkaa tuoreella kokemuksella, vaikka "herneennenäänvetämispuoli" tässä ehkä liikaa korostuukin.

Minulla on Roomassa kolme mielipaikkaa; Santa Marian kirkko Diocletianuksen kylpylän raunioissa, Lateraanikirkko ja taidemuseo MAXXI.

MAXXIIN menin taas. Siellä sain kaksi jyrkän vastakkaista kokemusta. Ensin kysäisin nuorelta hissiä odottavalta tytöltä, miten pääsen siihen ja siihen kerrokseen. Follow me, tyttö sanoi ja lähti kierrättämään ympäri museota. Mistä maasta olet, tyttö kysyi ja halusi kertoilla näyttelyistä, Hadadin arkkitehtuurista ja muista. Se tuli selvästikin sydämestä, lopuksi tyttö kätteli. Onpa täällä hyvä henki.

Sitten tuli vastaisku. Museokäynnin lopuksi piipahdin museon uuteen kahvilaan ja kirjakauppaan. Otin käteeni Hadadin kirjan ja menin pöytään sitä selatakseni. Äh, kirjaa ei voinut avata. Palasin hyllyn luo ja otin käteeni Piero Gilardista kertovan kirjan. Menin taas istumaan pöytään selin ja selasin kirjaa. Koska olen tsehov-tasoinen havainnoija, huomasin kuinka siviilipuinen miehenkorsto (vartija) kyttäsi jokaista sormenliikettäni. Koin sen loukkaavana. Lopulta mieleni kuohahti, vein kirjan takaisin hyllyyn, kävelin tarkoituksella aivan miehen vierestä ja yritin sanoa englanniksi "pitääkö minua koko ajan epäillä ja kytätä". Tietenkään hän ei kuullut eikä ymmärtänyt. Marssin museosta ulos. Vilkaisin taakseni ja näin kuinka mies meni tarkistamaan selaamani kirjan, olinko ehkä jättänyt sivujen väliin kirjepommin.

Tämä tapaus kertoo että terrorismn pelolla Roomassa on myös epäsuotuisat vaikutuksena. Voi olla että minulta tuo Rooman ja MAXXIN matkani jää viimeiseksi. En hyväksy sitä että peugeot-paitaisia ihmisiä kytätään metrin etäisyydeltä.

Matkalta palattua lehdissä kerrottiin että Aventinus-kukkulan juurella oli tussautettu pienitekoinen pelottelupommi. Pari päivää aiemmin katselin Aventinus-kukkulaa viereisen Palatinus-kukkulan rinteeltä kuin Rooman keisarit Augustus ja Nero konsanaan.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Köyhä etelä ja rikas pohjoinen.Ei taida päteä verrattaessa kotitalouksien varallisuutta vaikkapa Saksan kanssa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Illan suussa tutkin eilen täällä Rooman eteläpuolen siistissä lähiössä kännykästä karttaa puiston reunassa. Ei ristin sielua halmeilla, kunnes pari nuorta maahanmuuttajaa oikaisi kadun yli minua kohti. Roikotin olalla mustaa keinonahkaista laukkua jossa läppäri. Ihme tapahtui: puistosta ilmestyi lenkkeilijäpariskunta joita seurasin vaistomaisesti.

Olen paljon liikkunut ominpäin Roomassa noin 30 vuoden aikana. Tämä tapaus oli poikkeus, jonka välttänen kantamalla alereppua vastaisuudessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Tämä tapaus oli poikkeus"

Siis sellainen "tapaus", että kaksi nuorta miestä ylittävät katua?
Jospa he olisivat tarvinneet neuvoasi tai jotain?
Mikä tuossa oli poikkeavaa?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Hyvä havainto, ehkä olin vain ennakkoluuloinen että he tarjoavat apua, silti ei enää läppäriä olalla.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Ehdotan blogistille, että hän seuraavalla Rooman-vierailullaan käy osoitteessa Via Salandra 6. Siellä nimittäin on Italian vihreiden päämaja.
http://www.verdi.it/

Kaikille vihreitä maailmalla haikaileville hyödyllinen lista:
https://europeangreens.eu/election-results/latest-...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"In Italia il 7,1% dei cittadini sono vegetariani mentre l’1% si dichiara vegano."

Vain reilut seitsemän prosenttia italialaisista on kasvissyöjiä ja vegaaneja vain noin yksi prosentti. Maa ei siis todellakaan ole samalla tavalla "vihreä" kuin vaikkapa Suomi. Hyvästä ruokakulttuuristaan tunnettu sen sijaan.

http://www.ilfattoalimentare.it/vegetariani-vegani...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Suomessa on vihreitä, koska samat tahot jotka metsiä haaskaavat, heitä suosivat. Toist puolt jokkee.

Italia on laulun ja viinin maa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Yritin tässä roomalaisen kahvilan pöydän ääressä lukea kännykällä Paavo Lipposta päivän Demokraatti-lehdessä, mutta pahasti jäi kesken.

Ehkä Suomessa koetaan näinä päivinä jotakin samanlaista kuin NL:ssä filosofikuninkaan poistuessa näyttämöltä Stalinin nimessä?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kaikki ovat tänäänkin ystävällisiä ja iloisia tunkeutuessaan bussiin ja ratikkaan ilman lippua, koska ne ovat nyt vaan loppu kioskeista!

Roskakasoja näkee joka puolella, mutta ketä ne kiinnostaa? HS:n toimituksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset