Politiikan esseet - juhani kahelin Saada aikaan älyllistä liiikettä- siinä blogini tarkoitus.

Touko Aallon ja vihreiden pintaekonomismi karkottaa

  • Ote Touko Aallon haastattelusta Iltasanomissa 26.7.2017.
    Ote Touko Aallon haastattelusta Iltasanomissa 26.7.2017.

Ovatko seuraavat lausahdukset Juha Sipilää, Petteri Orpoa, Jyrki Kataista, Alexander Stubbia, Etlan Vesa Vihriälää, EK:n Jyri Häkämiestä, Antti Rinnettä, Touko Aaltoa vai Li Anderssonia:

Meidän on pidettävä huoli, että kukaan ei putoa kyydistä. Työn vastaaottamisen on oltava kannattavaa. Valtion tase töihin. Talouden iso kuva ja rakenteelliset uudistukset.

Puhuja on Touko Aalto. Kuunnellaanpa tarkemmin:

Mitä pidempään olemme umpisolmussa vanhojen, tähän aikaan sopimattomien rakenteiden kanssa, sitä pahemmin leikkaavat sakset voivat jäädä käteemme. Meidän on pidettävä huoli siitä, että kukaan ei putoa kyydistä. Sosiaaliturvaa on uudistettava kokonaisuutena työelämän muuttuessa. Työn vastaaottamisen on oltava kannattavaa ja heikoimmista on pidettävä huolta. Sote-uudistus pitää toteuttaa. Osaamista on höystettävä talouden isolla kuvalla ja rakenteellisilla uudistuksilla. Talouspolitiikkaan markkinaliberalismia. Valtion tase töihin. Isänmaan etu. Politiikassa tavoitellaan konsensusta. Vihreät yleispuolueeksi ja Suomen suurimmaksi. Muuta ei voi tavoitella kuin pääministeriyttä.

Tuo on siis Touko Aallon sanastoa.

Sanonnalla ‘heikoimmista on pidettävä huolta’ on piilosisältö jota ei yleensä huomata. Siinä pidetään itsestäänselvänä että on olemassa ‘heikoimpia’. Heikkojen vastapuolena ovat he jotka hankkivat tuhansien eurojen kengät, pukevat päälleen oikeanvärisen paidan, ryhdistävät rintarusetin, rajaavat ympärilleen häirintävapaan vyöhykkeen. Touko Aalto jatkaa soininvaaralaista ihmisten luokittelua, eriarvoistamista ja (ehkä tiedostamatonta) ylimieltä. Tällainen puhe mitätöi ihmisoikeuspuhunnan. Me heikot ja heikoimmat - tuo on eriarvoistavaa ja loukkaavaa puhetta.

‘Ettei kukaan putoa kyydistä’. Mistä kyydistä? Vertaa Mauno Koiviston ‘liike’. Tai Anne Bernerin ‘eteenpäin’. Entä jos heidän kyytiinsä ei edes pyritä, ei haluta, lähdetään sivusuuntaan.

’Rakenteelliset uudistukset’. Tämän tylsempää sanontaa ei politiikasta löydy. Niillä voidaan tarkoittaa mitä tahansa. Kuulijalle se ei sano mitään tai johtaa harhaan. ‘Rakenteelliset uudistukset’ on politiikan ja ekonomismin peittelevää ja harhauttavaa piilokieltä. Sillä voidaan tarkoittaa palkatonta työtä, yliopistojen lukukausimaksuja, saattohoitokuntien lakkauttamista, ihan mitä tahansa.

’Talouden iso kuva, markkinaliberalismi, tase töihin’. Yksi sovellus tase töihin -ajattelusta oli metsähallituksen yhtiöitys jota vastaan vihreät eduskunnassa pitivät palopuheita. ‘Mitä pahaa yhtiössä on’, kummasteli Juha Sipilä soteen liittyen. Näkee, että Touko Aalto ja vihreät ovat istuneet Sanoma-konsernin ja Sitran talouspolitiikan perehdytyskursseilla ja talouden puolustuskursseilla kuunnellen korkmanneja, hetemäkiä ja kangasharjuja. Suomen politiikka on elitistinen kerho joka leijaa pintaviisauksissa.

’Suurimmaksi puolueeksi, pääministeripuolueeksi’. - Noin, politiikka on keskinäinen peli. Onko juurikaan eroa sillä, onko pääministerinä Sipilä, Aalto, Orpo, Katainen, Vanhanen vai Stubb. Perusolemukseltaan yhtä ja samaa. Jos Touko Aalto olisi pääministerinä vaalikauden tai kaksikin, kuulisimme samaa puhuntaa mitä olemme pari vuosikymmentä kuulleet. Mutta Hämiksen katto kohoaisi ilmaan vihreiden pompunnassa.

Talouden ns. voittajat eli Suomen liike-elämä varmistelee tällä hetkellä tulevaisuuttaan vihreiden varaan. Sanoma-konsernin ja Helsingin Sanomien toiminnassa tämä näkyy erityisesti. HS julkaisi peräkkäisinä päivinä kolme vihreitä kritiikittä myötäilevää haastattelua: Touko Aalto 22.7., Ari-Pekka Liukkonen 23.7., Kaisa Hernberg 24.7. Lisäksi IS:n päivittäiset jutut.

Vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtajan Kaisa Hernbergin kerrottiin olevan enkelisijoittaja. Enkelisijoittajat olen mieltänyt miljonääreiksi. Onko siis vihreiden johdossa - Touko Aallon ohella - miljonääri? Mistä ja miten sijoituspääoma on pullahtanut?

Vihreiden johtajiston kohdalla ei muutoinkaan voi olla törmäämättä liike-elämätaustoihin, oikeistopolitiikan taustoihin tai outoihin ristiriitaisuuksiin. Vihreän Langan päätoimittaja? Eräät Touko Aallon kanssa kilpailleet pj-ehdokkaat? Varapuheenjohtaja Maria Ohisalo esiintyy köyhyyden tutkijana mutta niinpähän vain EU:n sosiaalikuulemisessa syyskuussa 2016 kehui työeläkejärjestelmää, suojelijansa Juho Saari tyrmäsi eurooppalaiset minimistandardit - sellaista köyhyyspolitiikkaa. Vihreiden puheet ovat tarinoita.

Ovatko vihreät ottaneet oppia Leena Mörttiseltä, joka 23.7. HS:ssä sanoi, että ”demokratiassa asiat pitää pystyä selittämään kansalle, tarinan pitää olla ehjä, syiden kirkkaat” (Mörttisellä kyse oli Euroopan rahaliiton seuraavasta kehittelystä).

Aamulehdessä 22.7. Nadja Paavola pohtii tarinoiden sepittelyä ja ajan tulkkeja. Hyvinvointiyhteiskunta, sivistysyhteiskunta ja ekonomismi ovat olleet omanlaisensa tarinat.  Ihmisyys tarvitsee uudet tulkit, sanoo Nadja.

Puolueista ei siihen ole. Ei myöskään Touko Aallon vihreistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Tarkkaa ja viiltävää analyysiä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Joku kommentaattori näissä US-blogeissa totesi osuvasti Suomen olevan ihmemaa jossa yksi lehtitalo Sanoma Oy on voinut julistaa sodan Venäjää vastaan.

Mutta ihmeen vähän median katkeruus tänään näkyy julkisuudessa Putinin valittua itse vierailukohteekseen Savonlinnan, eikä tyytynyt isäntien perinteisiin suosikkikohteisiin Porvooseen ja Turkuun.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Melkoista tarinansepittelyä, kaukana viiltävästä analyysista. Setäosastolla on krooninen paniikkikohtaus Vihreiden nousun takia.
Ja tämä on jo törkeän matalamielistä roskaa: "Varapuheenjohtaja Maria Ohisalo esiintyy köyhyyden tutkijana..." Sitä hän nimenomaan on.

Muuten: Helsinkiläisten mielestä Maria Ohisalo on luvuin 4405-8 parempi valinta päättäjäksi kuin blogisti.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ehdinkin jo ihmetellä.Blogi on ilmiselvästi kohdistettu kaverin äänestäjäjoukolle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Talouden ns. voittajat eli Suomen liike-elämä varmistelee tällä hetkellä tulevaisuuttaan vihreiden varaan. "

Hyvä, taidan siirtyä kannattamaan ja ää nestämään vihreitä, ensimmäistä kertaa, ennen en ole nähnyt siihen aihetta. Olen harkinnut sitä siitä lähtien mun Touko Aalto valittiin vihreiden puheenjohtajaksi.

Kannatan kaikkia niitä Touko Aallon lausahduksia joita blogisti on nostanut esiin ja kritisoinut.

Kerrankin puheenjohtaja jossa tuntuu olevan ainesta. Minä kannatan sellaista puheenjohtajaa jossa on ainesta, olkoonpa mitä puoluetta tai väriä tahansa.

Toivon että Touko Aalto olisi Suomen seuraava pääministeri, mikäli Sipilä ei jatka ja siltähän se nyt näyttää ettei jatka.

Mieluusti kannattaisin myös demaria pääministeriksi, mutta kun niillä ei nyt ole sellaista miestä tai naista joka siihen tehtävään sopisi.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Varmaan olen liian yksioikoinen, mutta en saa otetta Touko Aallon puheisiin. Hän syöttää meille yhden lajin liberalistista taloutta - siis vapaampaa vähemmän säänneltyä taloutta, jonka kyydissä kaikki on kuitenkin pidettävä. Onko pakko pysyä kyydissä, jos ei taho.

Aika kummallinen talouden toteutus on tarjolla. Toiset saavat mellastaa entistä vapaammin, kiertää veroja ja tettää töitä alipalkalla, ja toiset pakotetaan pysymään kyydissä, mitä se tarkoittanekaan. Toivottavasti Aallosta ei koskaan tule minkään sortin ministeriä, vaan eipä tuo minun päätettävissäni ole.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sinulla on varmaankin jotain todisteita sille, että Vihreät tai Touko Aalto kannattaisivat vaikkapa veronkiertoa?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kannattaa kysellä tuosta asiasta Heidiltä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Vihervasemmistolaisesti muokattua uustalousliberalismia äänestäjille sekä nousukasmaista pyrkyä Suomen pääministeriksikin. Onko kesäisenä janojuomana käytetty luomu-urean ja keltaisen jaffan sekoitusta, kun Aallon Vihreiden puheenjohtajuus on noin pahasti kihahtanut päähän, lettiin ja sateenkaaripipon alle?

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

En halua ottaa kantaa yhdenkään suomalaispoliitikon (tai meidän blogistien) päähänkihahteluun mutta sitäkin enemmän herra Macronin.

Macron järjesti Versaillesin palatsissa puhetilaisuuden. Mikä lie ollut kansakunnan tila tai politiikan avaus -puhe. Mutta ne puitteet ja esiintymistyyli olivat järkyttävät. Noinko nopeasti, muutamassa päivässä tai viikossa poliittinen näennäismenestys tuhoaa ihmisen. Siinä jäi Putin toiseksi, vaikka kuinka juhlavasti Kremlin kullatut portit hänen edessään avautuvat.

Ranskassa mielialat ovat kai jo alkaneet kääntyä Macronia vastaan, samoin ulkomailla. Ennuste on huono. Mitä sen jälkeen.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ei savua ilman tulta. Pääministeri Juha Sipilä soitti kauppamatkallaan Touko Aallolle, joka lupasi katsoa kalenteristaan sopivan hetken osallistua keskustan pyöräilytapahtumaan.

Ketjun heikoksi lenkiksi osoittautunut presidenttiehdokas Matti Vanhanen perui pyörämarssin taukopaikalla pidettäväksi aikomansa presidenttitentin, johon hän oli kutsunut mukaan sdp:n kolmesta ehdokasnimestä vain Maarit Feldt-Rannan.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

”‘Ettei kukaan putoa kyydistä’. Mistä kyydistä?”

Hakutuloksia aiheesta Aalto pudota kyydistä:

A) ”Vesiskootterin kyydistä pudonnut mies löytyi hukkuneena Tampereelta” (HS 6.7.201)

B) ”Meidän on pidettävä huoli siitä, että kukaan ei putoa kyydistä. Ihmisten arjen kokemukset nykyisestä etuusviidakosta on kuultava. Turvaverkkomme ei saa olla niin monimutkainen, että se jättää ihmiset ansaan. Hyvinvointivaltion tehtävä on nostaa ihmisiä työhön, vapauttaa ihmiset tekemään omia ratkaisujaan ja tavoittelemaan onnea omalla tavallaan, Aalto puhui.” (Aamulehti 18.06.)

Kohta B) on täysin mielekäs. Kyse on siis sosiaaliturvajärjestelmän monimutkaisuudesta ja vaikeatajuisuudesta, minkä Aalto myöntää todelliseksi ongelmaksi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jos pitäisi mainita kolme nimeä ehdolle Vuoden hyödylliseksi idiootiksi, yksi olisi Osmo Soininvaara.

Perustelen, että kullakin kansalla on omaperäinen kieli, josta löytyy ilmaisu joka tarpeeseen. Se pitää vain hoksata. Hyödylliseksi idiotismiksi sanotaan ajattelua jonka mukaan jossain on näkymätön voima jonka ansiosta Suomen kansa on ihme kyllä yhä olemassa. Parempi ilmaisu ilmiölle on manuaalinen ohjaus. Sitä suomalainen poliitikko kumartaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Hyödylliseksi idiotismiksi sanotaan ajattelua jonka mukaan jossain on näkymätön voima jonka ansiosta Suomen kansa on ihme kyllä yhä olemassa. Parempi ilmaisu ilmiölle on manuaalinen ohjaus. Sitä suomalainen poliitikko kumartaa."

Mielenkiintoinen termi tuo "hyödyllinen idiootti". Minusta Soininvaara on paremminkin "hyödytön älykkö".

Onkohan olemassa myös "hyödyllisiä älyköitä" tai hyödyttömiä idiootteja?

Minusta Touko Aalto vaikuttaa "hyödylliseltä älyköltä" ja muutenkin varsin sympaattiselta henkilöltä, niin että kaikki hänen arvostelijansa todennäköisesti vain arvostellessaan häntä herättävät lisää myötätuntoa häntä kohtaan, lisäten täten hänen suosiotaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kun on tullut seurattua Vihreiden toimintaa sen alkuajoista lähtien niin mikäli vihreillä olisi ollut enemmän poliittista valtaa, koko Suomi olisi "pudonnut kyydistä"

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä en vihreitä äänestä, mutta mulle sopii hyvin, että voittaisivat vaalit, aina on hyvä saada uusia ajatuksia ja uusia puolueita johtoon.

Silloin jos on kolmen suurimman joukossa, niin todennäköisesti on hallituksessa ja silloin vasta voimme oikeasti arvioida sitä millaista politiikkaa vihreät tekee.

Toivotaan vihreille isoa voittoa, niin näemme sitten onko puheet tekojen tasalla.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Tiedä häntä, ymmärsinkö blogistin perusviestin oikein, mutta tulkitisin sen olevan, että Vihreät ovat nyt Aallon johdolla valmiita vaikka Sipilän hallitukseen. Kaikki nykyisen hallituksen tavoitteet ja poliittiset toimenpiteet käyvät. Ei ole mitään erikoista poliittista eripuraa politiikan teossa. Minulle on jäänyt Vihreistä se kuva, että oli asia mikä tahansa, niin Vihreillä on aina oma ja omanlaisensa ratkaisu. Nyt ne ovat historiaa, kun hallitustie kutsuu.

Tuntuu siltä, että monille kommentoijille tätä sopii ihan hyvin. Vihreät ovat tulleet lopulta järkiinsä. Minä tulkitsen asian niin, että ovat myyneet periaatteensa ja ohjelmansa jo etukäteen ennen vaaleja ja hallitusneuvotteluja. Viesti on muille puolueille: emme ole aina eri mieltä kuten entinen puheenjohtaja.

Touko Aallon kannattaisi pohtia, miten perussuomalaiset halailtiin henkihieveriin kuten SMP aikanaan. Eikö jäljet pelota, vaan onko mustan Audin takapenkin lumo sittenkin liian kova?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Luin Facebookista erään sähköasentajan luonnoksen omaksi tarinakseen. Näitä esiintyy nyt eri puolilla yhteisen tarinan, Soininvaaran ylipormestariksi kutsuman, pirstouduttua läntisen ihmisen omiksi tarinoiksi.

Jos hän ei pelastanut juutalaisia - valituista valituimpia - niin kannattaako luottaa että pelastaisi suomalaiset pitkäaikaistyöttömät?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Voimaa uhkuvan ylipormestari - Hesarin ääressä blogiväki kokee tänään voimaantuvansa, vaikka Soininvaaran toimiessa ministerinä lehti rauhoitteli kansan voivan nukkua rauhassa sillä Ode ajattelee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset