Politiikan esseet - juhani kahelin Saada aikaan älyllistä liiikettä- siinä blogini tarkoitus.

Tv-kanavien ohjelmistot ovat hävettävän ala-arvoisia. Kuolkoon televisio.

82-vuotias Veijo Tuunanen kysyy miten saisi huumorintajunsa takaisin (HS 27.9.). Nykyinen tv-viihde on sen tappanut. ”Hymy ei irtoa ja tulen aggressiiviseksi”. Ohjelmissa huudetaan, hosutaan, hypitään mielivaltaisesti, suu on ammollaan auki. Sellainen on tappanut huumorintajuni. Enää en katso televisiota, sanoo Veijo. Miten saisin Yle-veron pienemmäksi? Joudunko kärsimään loppuikäni?

Totuus tulee 82-vuotiaan suusta.

Nykyinen tv-ohjelmisto, varsinkin ”viihde” on vihankylvöä. Meitä pannaan halvalla. Tuollaisiksiko te meidät kuvittelette, käkättäjien käkättäjiksi. Sosiaalista mediaa syytetään vihapuheeksi. Todellinen vihankylväjä on televisio eri kanavineen, mukaanluettuna Yle.

Lauantai-ilta 30.9. oli pökerryttävä. Ensin silmiin osui MTV3. Oikein piti tarkistaa mikä sen ohjelman nimi on, niin kammottava se oli. Nimi oli Posse. Kuinka aikuiset miehet kehtaavat tuolla tavalla häväistä itsensä. Ihmiskunnan historiassa mikään kulttuuri ei ole päässyt alemmalle tasolle. Oksettaa. Samassa ohjelmassa olisi vielä saanut ihailla Palefacea, Pilvi Hämäläistä ja muutamaa muuta. Ei kiitos, en jäänyt katsomaan.

Pienellä eduskuntatempulla ja Viestintäviraston päätöksellä Sanni Grahn-Laasonen siirrätti lottoarvonnan Yleltä MTV:lle. Eikös perusteena ollut Veikkaus-yhtiön näennäismainonnan esto? Mitä tapahtui lottoarvonnassa 30.9.2017? Koko arvonta oli valtaisaa yhden presidenttiehdokkaan (Sauli Niinistö) piilomainontaa. Siinä kikatti Sandra, mainittiin Robin. Tällainen temppuilu todistaa politiikan valheellisuuden ja herättää ansaittua vihaa politiikkaa ja poliitikkoja kohtaan. Ensin muka piilomainonta pois ja heti perään mitä jättiläismäisintä poliittista mainontaa. Ainakaan Sauli Niinistöä en tämän jälkeen äänestä, en koskaan, en missään, en ikinä. Grahn-Laasosen laatupuheita (esim. tieteen laatu) en usko, en koskaan, en missään.

Uutisvuodosta (30.9.) katsoin pieniä pätkiä, en viihtyäkseni vaan nähdäkseni onko se totta. Helsingin Senaatintorin uuden vuoden yöhön en enää mene mikäli Uutisvuodossa nyt ollut Janne Kataja on torilla taas juontajana.

Touko Aallon kerrottiin tulevan Uutisvuotoon viikon päästä. Jospa osa katsojista oivaltaa millaista pelleyttä Aalto ja koko vihreys on. Kuuluisa kuplaväki käkättää keskenään.

Vuosien mittaan yksi ja toinen kansanedustaja, yleensä nuoremmasta päästä, on ujuttautunut Uutisvuotoon. Vaistomaisesti alan kartella heitä jokaista. En koe tarvetta vaihtaa sanaakaan heidän kanssaan.

Saksassa juutuin tuntikausiksi tv:n ääreen, niin hyviä asiaohjelmia tuli. Suomeen palattua avasin television. Mitä tuli? Villikortti, ja peräti Ylen kanavalta. Oksetti. Tällainenko on Suomi. Soopaa, soopaa, soopaa, soopaa. Valtio perii väkisin yle-veron. Rahat Yle käyttää ostoihin Yellow Filmsiltä, joka on halventavan viihdemössön pääkeskus Helsingissä. Tilanteesta ovat vastuussa eduskunta ja poliitikot, koska ne käskyttivät Yleä hankkimaan enemmän ulkopuolisia ohjelmia.

Turun kirjamessuilla opin tuntemaan Jenni Pääskysaaren, sain vaikutelman että lie hyväkin kirjailija. Ällistykseni on rajaton kun kyseinen ‘kirjailija’ käkättää ties missä tv-ohjelmassa. Joudunko nyt laittamaan kirjamessutkin boikottiin, ainakin pitää varoa minkä standin eteen pysähtyy. Baba Lybeckin standille en mene. Jan Erola, tv-höpöttäjä ja mainostoimistomies, on peräti Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja, bisnes-aamiaista piisaa. Kaukaa kierrän lyypekit, erolat ja pääskysaaret.

Juha Sipilää myöten hehkutetaan digikumousta. Miksei luoda digiseurantaa jonka avulla kukin maksaa vain katsomistaan ohjelmista. Jos ei mitään katso, ei myöskään mitään maksa.

Sipilän hallitus ja eduskunta työntää tukirahaa nyt myös kaupallisille kanaville. Näiden kanavien tuki on poliittista vihankylvöä, koska kanavien ohjelmisto halventaa meitä. Tukea sen sijaan ansaitsee kansalaisten oma mediatuotanto, sosiaalinen media, some.

Harvoin jos koskaan tv-kanavilta löytää uuden ajattelun aineksia. Sen sijaan somesta sellaista löytyy vaikka kuinka paljon, järkevästi valikoiden. Uusi vireä kulttuuri muhii somessa, ei tv-kanavilla. Tulevaisuus on somessa, ei televisiossa. Kuolkoon televisio.

Yliopisto-lehdessä (7/17) venäjä-professori Arto Mustajoki ehdottaa kuopatun Ajankohtaisen kakkosen tilalle uutta ohjelmaa aiheena mm. jatkuvan kasvun harha, "jolloin hänkin voisi harkita tv:n hankintaa”. Mustajoki ei siis ilmeisesti omista televisiota. Esimerkillistä. Todella esimerkillistä.  

Kumpi on arvostettavampi, politiikan vai tieteen maailma? Poliitikot käskyttivät Yleä hankkimaan lisää ”viihde”ohjelmia. Tiedeväki luopuu televisiosta kokonaan. Myös nuorten kerrotaan luopuvan television katselusta.

Televisio turruttaa. Televisio tyhmentää. Televisio panee meitä halvalla. Missä on aiempien aikojen kansansivistys, valistus tai jopa nykyhallituksen kaipaama toimelias kansalainen?

Annettakoon televisiolle se arvo tai arvottomuus mikä sille kuuluu. Ei yhtään enempää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minä en ole pitänyt kotanani tv:tä enää vuosikausiin. Videomuotoinen informaatio vaikuttaa aivopesulta näin vanhemmiten.

Kustannan Elisan kaapelitv-yhteyttä 5 €/kk ja päälle ylevero.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Työttömyyskortistossa, vapaissa ja eläkeläisissä ne tuppaavat olemaan, uusi ajattelu ja toiminta. Kansalaistoiminnan päivänä: kuka onnistui saamaan korkeimmin koulutetut orjiksi huippupalkkaisille ja -virkaisille kandeille?

Käyttäjän karitorikka kuva
Kari Torikka

Pitkälti olen bloggaajan kanssa samaa mieltä mutta sen verran YLEä on kuitenkin kehuttava, että sen Areena-palvelu on yleveron väärti. Oikein laadukasta sisältöä piisaa sekä TV:n että Ylen radiokanavien ohjelmistosta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Sama sumutetaanko meitä radiossa, televisiossa tai lehdissä. Tai pseudotieteessä

Käyttäjän karitorikka kuva
Kari Torikka

Taitaa olla kyseessä oikea sumutuksen salaliitto ;-)?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ihan julkisesti ja isolla rahalla viihde- ja propagandateollisuus toimivat

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Suoratoistopalvelut jyräävät kansalliset kanavat. Kehitys sillä puolella käy oikeaan suuntaan -- kaupallisesta viihteestä ollaan siirtymässä yhä enemmän laadukkaiden draamasarjojen tuotantoon. Elokuvan puolelta tapahtuu edelläkävijä-tekijöiden siirtymistä tv-draaman puolelle.

HBO:n valikoimasta löytyy laatusarjaa "Terapiasta" "Westworldiin":

http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuom...

http://kuinkakarlmarxtavataan.vapaavuoro.uusisuomi...

Ja Netflix parantaa laatuaan koko ajan -- jos vielä jaksaisin kirjoittaa syväanalyyseja, sarja "Breaking Bad" ansaitsisi hyvän sellaisen. Se on kaksitasoisuudessaan metaforisin elämää haastava draama jonka olen koskaan katsonut -- ja kaari on todella ajateltu alusta loppuun.

Kotimainen kanavavalikoima kompuroi laidasta laitaan. Viihde on todellakin muuttunut älyttömäksi naurunräkätykseksi, ja kulttuurielämämme alennustilasta kertoo se, että mukaan tuputtautuvat monet meikäläisen teatterin ja kirjallisuuden tekijät. Puistattavaa, todella.

Käyttäjän karitorikka kuva
Kari Torikka

Juu, totta kai, eihän sitä mitään muutakaan teollisuutta penneillä pyöritetä. Väitän edelleen, että sieltä Areenasta löytyy kelvollista tavaraa, kunhan vain viitsii etsiä. Maikkarin ja Nelosen voisi vaikka lopettaa.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Itse en ole TV-lähetystä katsonut viimeiseen 2 vuoteen muuten kuin jääkiekon MM-kisoja, suoratoistopalvelut on korvanneet jokseenkin täydellisesti oman viihteen, ajankohtaisen ohjelman ja dokumenttien hankinnan.

TV-lähetykset alkavat olemaan menneisyyttä, nykyiset kanavat voisivat siirtyä täysin suoratoistoon, oli se sitten verotettua, mainoksilla rahoitettua tai kk-maksullista. Silloin jokainen voisi katsoa milloin tai missä tahansa sitä lempiohjelmaansa, eikä tarvitse kirota että tiettyyn aikaan tulee vain tiettyä soopaa ja YLE-verokin muuttaa kk-maksulliseksi sisällöksi jolloin siitä sitten maksavat vain ne jotka haluavat YLE:n tarjoamaa sisältöä (vaikka todenäköisesti tuo pulju menisi nurin näillä markkinoilla).

Aika turhaa räyhätä jos TV:n ohjelmatarjonta ei kelpaa kun vaihtoehtoisia lähteitä on nykyään useita ja lisää on tulossa, ainoa mikä itseä hiertää on tuo kalliin ja tehottoman YLE:n tukeminen suoraan veroista, brittien vastaava laitos BBC tekee maailmanluokan tuotantoja väestömäärään suhteutettuna puolet pienemmällä henkilöstöllä.

Käyttäjän karitorikka kuva
Kari Torikka

Kovin helposti ollaan YLEä kuoppaamassa. Kyse on kuitenkin tärkeimmästä suomalaisuuden ja suomalaisen kulttuurin tukipilarista. Mielestäni mitä merkittävin tehtävä.

BBC on yliarvostettu putiikki. Paljon siellä tehdään rutikuivia brittiläisen menneen maailman ihailuun keskittyviä pukudraamoja.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Televisio ei ole enää vuosikymmeneen ollut muuta kuin taho, joka valitsee puolestasi mitä katsot.

Samalla tavalla kuin matkapuhelinta ei enää ole olemassa - on vain taskuun mahtuva tietokone, jossa on applikaatio myös soittamista varten.

Maailma muuttuu eskoseni.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Meilläkään ei tuijoteta kelloon sidotusti yleisesti ottaen melko aivokuollutta soopaa, so. TV tarjonta. Ei vaan pysty mukakiinnostumaan, kun voi sentään valita mielenravintonsa haluamistaan lähteistä :) Ylevero on mielestäni ylimitoitettu. Maksakoon ne jotka katsovat, soopaa. Minä ostaisin niillakin rahoilla vaikkapa hyvää ruokaa :)

Henrik Välimäki

YLE oli melko kelvollinen laitos ennen sen tuloa verorahoin kustannettavaksi. Itselleni on jäänyt epäselväksi, mistä syystä ja kenen toimesta tämä nykyinen ohjelmatarjonnan tason romahdus on tapahtunut. Yle Puheelta öisin tuleva vanhojen radio-ohjelmien kertaus saa vielä hetkittäin tuntemaan itsensä jopa sivistyneeksi yksilöksi, kunhan pitää varansa ettei saastuta mieltään vahoilla urheiluohjelmilla.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Samat vanhat filmit, ohjelmat ja pärstät pyörivät eri kanavilla turhan tiheään. Onko rahat vähissä vai eikö Suomesta löydy tasokkaampia esiintyjiä. Tosin joskus on säännön poikkeuksena hyviäkin ohjelmia ja dokumentteja.

Vai katsotaanko, että kyllä nuo välttävät katsojille?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyvin pitkälle yhdyn Veijo Tuunasen kritiikkiin. Olen itsekin lopen kyllästynyt näihin ohjelmantekijöiden hauskanpidon katseluun. Heillä itsellään on oikeasti hauskaa, mutta entä katsojilla? Siinäpä kysymys, jonka pitäisi kiinnostaa ohjelmantekijöitä, kun maksaakin niistä vielä pitää, on sitten oma töllötin tai ei.

Itse kaipailen eniten hyviä dokumentteja, elokuvia ja kiinnostavia keskusteluja. Minulle urheiluakin tulee ihan liikaa, mutta sillä taitaa olla vakiintunut oma katsojakuntansa, mutta kohtuus pitäisi siinäkin sentään välillä muistaa:)

Ei taida hyvän viihteen tekeminen olla kovinkaan helppoa, kun siitä niin harvoin enää saa nauttia. Ehkä olemme tämän ansainneet ja ehkä nyt pieni toivonkipinäkin on syttynyt, kun Jokinen astuu remmiin ja voi omalta osaltaan vaikuttaa enemmän ohjelmatarjontaan? En tunne häntä yhtään, mutta pitää olla edes vähän optimisti.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Tyhjännaurajien keskinäistä ilonpitoa ei tarvita. Valmiiksi naurettuja ohjelmia ei kannata edes katsoa. On onneksi kanava-paketteja/-nappeja,joilla voidaan siirtyä etsimään vaikka luonto-ohjelmia, urheilua tai asiallisia dokumentteja ja uutisia. Ohjelmien nykytaso ei imartele tuottajia.

Kyllä katsojille pitäisi tarjota parempaa etenkin viikonloppuina, kun on aikaa "töllöttää". Toistofilmit ja -ohjelmat ärsyttävät. Radiosta tulee monasti parempaa kuultavaa. Olemme ansainneet parempaa katsomistakin.

Ilmeisesti TV-ohjelmien tuottaminen on nyt tällä tasolla.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Suuresti lämmitti sydäntäni lukiessani tämän ketjun läpi, en olekkaan niin poikkeava ja omituinen ihminen, on muitakin jotka eivät ymmärrä ilostua ja viihtyä aikamme suomalaisen TV viihteen parissa.

Mutta sitä jäin ihmettelemään että ken sitten viihtyy tämän saman pienen esiintyjäjoukon toimesta tehtyjen suuna päänä huutamalla ja näsäviisastelemalla esitetettyjen "viihdeohjelmien" parissa. Sekin on merkillepantavaa että yhä enemmän käytetään kirosanoja varmistamaan että on todella hauskaa.

Mikä on poliitikkojen ja muiden tavallisten julkimoiden motiivi mennä mukaan tähän tyhjänpäiväiseen käkätykseen.

Tarkemmin ajateltuna taidan kuitenkin edustaa pientä vähemmistöä sillä kyllä kai TVn herrat ovat ottaneet selvää millaisesta viihteestä kansa tykkää.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ville Haapasalo meni ummikkona teatterikouluun Pietariin, oppi kielen, selvisi jonkin asteen julkkikseksi Venäjällä, ja käkättää nykyisin lähinnä ruotsinkielisellä ohjelma-ajalla.

Hän oli naimisissa suomenruotsalaisen teatterinaisen kanssa jo mennessään Venäjälle.

Täällä ei hyvää jätetä, vaikka kasakka uhkaisi viedä kaiken mikä on löyhästi kiinni.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

TV 1 näyttää tänään klo 19 dokumentin Herman Göringin metsästysmajasta, joka on suunniteltu ruotsalaisen vaimonsa synnyinmaan malliin.

Pitänee katsoa jos sieltä saa vinkkiä mistä eilen isolla rahalla palkittu nuorisoryhmä on keksinyt viedä lemmikkejä vanhainkotiin.

Natsit pyrkivät ottamaan maastonäkökohdat huomioon rakentaessaan vieläkin ihailtuja autobahneja.

Kun kaikki oli kaatunut Hitlerin ympäriltä, hän saattoi luottaa kaikkein uskollisimpaan ystäväänsä, saksanpaimenkoira Blondiin.

On toki mahdollista, että vanhainkodissa vierailleet nuoret ovat napanneet lemmikki-idean tunnetusta musiikkifirman sloganista His Master's Voice, mutta viestin ydintä se ei muuta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Nähtyyn "esivihreä" Göringiin mitenkään liittymättä on Ville Niinistön kirjoitettu erikoistuneen Turun yliopistossa "älä koskaan luota venäläiseen" ajatteluun, mutta tulleen omaksikin yllätykseki sittemmin ohjatuksi politiikkaan vihreään liikkeeseen.

Itse lueskelin kotonaan UKK:n polvella istuneen Erkki Tuomiojan omasta tuotannosta hänen pohtineen ryhtyäkö isona maalaisliittolaiseksi vai demariksi, ja päätyneen ystävien pyynnöstä sdp:hen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset