Politiikan esseet - juhani kahelin Saada aikaan älyllistä liiikettä- siinä blogini tarkoitus.

Harvinaisen tyhmää

Erinäisten julkisuuksien, medioiden ja sensellaisten hömpän tarjoajat, kymmenkunta ihmistä ovat lyöttäytyneet yhteen, alkavat tukea eliittiä ja rahastaa tavallisempaa kansaa. Voitko kuvitella tyhmempää?

Kymmenikkö on rajannut ydinkohderyhmänsä noin tuhanteen päättäjään. Heitä ovat kansanedustajat, ministerit, erityisavustajat, keskeiset virkamiehet, suurimpien yritysten päättäjät ja omistajat, työmarkkinajohtajat, kansalaisjärjestöjen johtajat.

Mitähän tuon joukon hankkeesta tuumaa vaikkapa yliopistoväki, tiedeväki? Luin juuri Sami Pihlströmin jutun Kanava-lehdestä 6/2017. Hän sanoo että uusi sivistysprojekti voi lähteä vain yliopiston suunnalta. Sellaistako on tuo yllämainittu kymmenikkö, hohhohhoijaa.

En erityisemmin ihastele myöskään Pihlströmin yliopistolähtöistä elitismiä, mutta verrataan sitä silti hömppäkymmenikön elitismiin. Näin sanoo Pihlström:

"Sivistyneen eliitin tulee aktiivisesti pyrkiä nostamaan kaikki ihmiset, tai ainakin mahdollisimman monet, mukaan siihen moniäänisyyteen ja moni-ilmeisyyteen, jota vastuullinen elämä kriittisenä kansalaisena nykyisessä monikulttuurisessa maailmassa edellyttää. Juuri tätä voidaan kutsua avoimeksi elitismiksi."

Meilläkö on siis kolme vaihtoehtoa:

- populismi
- tuhannen päättäjän elitismi ja sen maksumiehenä oleminen
- yliopistolähtöinen avoin elitismi

Onko muita?

linkki: HS:n juttu päättäjäeliitin tukimediasta

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

No populismin vastakohta on tietysti systeemiajattelu, joka perustuu tieteeseen, ja eliitin vastakohta on avoin yhteiskunta. Luen itseni tähän segmenttiin.

On kummallista, ettei tällaista segmentointia osata. Markkinoilla ihmiset luokitellaan asiakkaiksi tuhannella eri tavalla, mutta ajattelun ja viestinnän suhteen näytämme olevan samaa päätöntä joukkoa.

Pyrin selkeästi määrittelemään millainen olisi terve yhteiskunta, missä ongelmat hoidetaan pois päiväjärjestyksestä päättelemällä ja neuvottelemalla, eikä riitelemällä, sillä se tie ei tuo lopullista ratkaisua.

En tunne tuota mustread.fi - porukkaa, mutta otan kyllä selvää. Jos eivät ehdi uutisia tekemään, kuten jutussa heistä mainittiin, aikalailla köyhää on heidän antinsa.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Osaatko lyhyesti selittää millainen terve yhteiskunta on?

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Erinomainen kysymys. Ehkä sitä voisi yrittää lähestyä lähihistorian ja aiempien kokemusten kautta. 1800-luvun loppupuoliskolla Suomessa alettiin rakentaa kansansivistystoimintoa kaikelle kansalle, kehittyi kansakoululaitos. 1920-luvulla säädettiin oppivelvollisuus (sinänsä hylättävä sana tuo 'velvollisuus', se pitää korvata oppimisen mahdollisuudella, ilolla ja innolla). Oppikouluja luotiin miltei kaikkiin pitäjiin 1900-luvun puolenvälin molemmin puolin. Yliopistoja luotiin 1960-luvulla eri puolille maata. Tällä tiellä eteenpäin. Yliopistot avattava kaikille halukkaille (tämäntapaisesti jo toimitaan tietääkseni Sveitsissä ja Hollannissa).

1800-luvun lopulla poistettiin, ainakin periaatteellisesti, elinkeinojen esteet. Myöhemmin säädettiin uskonnonvapaus. Tästähän näitä ominaisuuksia jo löytyy: oppimisen ilo, sivistys, vapaus, avoimuus kaikille.

Ja vielä: mielikuvituksen oikeus. Esim. Harari kirjassaan Sapiens pitää vapaata mielikuvitusta ihmiskunnan ja yhteiskuntien ylösnousun tärkeimpänä perustana. Mielikuvittelun vapaus ja taito on jotakuinkin sama kuin taiteellinen luovuus, taide. Olkoon jokainen oman elämänsä taiteilija. Eroon orjuuttavasta työelämästä, eroon työmarkkinoista.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Vilkas mielikuvitus on tosiaan työttömän ja muun köyhän ainut huvitus.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Sain pari peukutusta Mirjami Parantin US-blogissa parisen viikkoa sitten tähän:

Minäkin olen yrittänyt löytää syrjäisiä paikkoja kirjoittaakseni rauhassa. Menin reilu kaksi vuotta sitten kolmeksi viikoksi Italiaan. Puolet ajasta vuokrasin Air-Bnb yksiötä Firenzessä. Hyvin toimi. Kirja "Rooma opettaa" valmistui omakustanteena.

Mutta tätä kirjoitan Espoon Ikean kahvilassa. Hälinä ei häiritsekään. Ihme juttu.

Sujuu kuin Strömsössä tänään:

Ihmisen elämä on ahdas paikka. Ei pidä jäädä tuleen makaamaan, vaan on lähdettävä liikkelle.

Väitetään, että on vain yksi vaihtoehto, mutta eihän se niin mene, vaan jokainen päivä tuo eteen useita valintatilanteita. 

Ihmisluonne vahvistuu, tulee itsevarmemmaksi omista valinnoista,  kuten vankka talo rakennetaan palasista.

Yhden totuuden tilalle Sartre, Camus, Gramsci eivät pyrkineet presidentiksi, vaan päinvastoin välttelivät vallan tarjoamia palkintoja.

Uuden aika yltää viimeksi tänne Ahvenanmaan taakse.

Ihmisellä on oikeus myös yksinoloon. Olla anonyymi. 

Joillekin elämä on teatteria. Katsomossa istumista. Elämästä kieltäytymistä, vaikka on vain tämä yksi elämä elettävänä, vain se on varmaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tänään jatkoin Paavo Väyrysen blogissa:

Jos ajatellaan, että suomenkieliset ovat hissunkissun alkamassa karistella kotihurria niskastaan, niin mikä on Paavo Väyrysen anti siihen?

Läntisen ajattelun suuret kehittäjät, mm. Italo Calvino, koki keveyttä ja elämäniloa "apinan pudotessa niskasta". Sitä ennen piti olla nopea, läpinäkyvä ja lujasti puolustaa ihmisen hyvää, eikä yksin vastustaa pahaa.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Onneksi meillä on tuolla blogikirjoituksen lopussa lueteltujen kolmen synkän vaihtoehdon lisäksi edelleen olemassa se mikä on ennenkin ollut ja tulee edelleen olemaan. Vapaiden ja itsenäisesti ajattelevien ihmisten hengentuotteet, säätyyn, sukupuoleen ja koulutukseen katsomatta. Virtaukset selitetään aina jälkikäteen, ja virtausten mukaan matkustavat tulevat aina viimeisessä vaunussa.

Päättäjille tarkoitetun hömpän tuottajat tuskin mullistavat yhteiskuntaa, kohderyhmästään huolimatta.
Yliopistoeliitti tuottaa virikkeitä ja ajatuksia viiteryhmälleen. Pyrkimyksiä saattaa olla, mutta ongelmaksi jää kieli. Ylhäältä alaspäin vaikuttaminen kuuluu historiaan. Virtausten ohjaamisen harhaa. Mielessäni pyörii sana "tukkilaisromantiikka" ja pyörittelen sitä muistojeni yliopiston kuppilassa.
No populismi. Parempi kun en sano tuosta mitään, kun en kunnolla ymmärrä.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Itseensä uskojia on nyt liikkeellä enemmän kuin paljon:

1) Merja Mähkö kirjoittaa twitterissä: "Perustimme uuden median, koska Suomi tarvitsee parempia päätöksiä." (parempia päätöksiä - he sen tietävät)

2) Turun kirjamessujen avajaisissa tieteen akateemikko Eva-Mari Aro oli pantu sanomaan: "tutkittuun tietoon perustuva päätöksenteko on AINOA mahdollisuus pelastaa maapallo elinkelpoisena tuleville sukupolville".

3) Sami Pihlström sanoo: "Eliitin vastuuta korostettaessa ei siis päästä eikä pidäkään päästä eroon (oikein ymmärretystä) elitismistä. Populismin kumoamisessa välttämättömän sivistysprojektin on lähdettävä liikkeelle yliopistoista, korkeimman oppineisuuden vaalijoista ja uuden tiedon etsijöistä, mutta se ei saa jäädä niiden sisään."

4) Ja löytyi tämäkin: "Me toimittajat haluamme, että Suomi tekee maailman parhaat päätökset." (maailman parhaat päätökset - he sen tietävät)

Niinpä.

Olemmeko me olemassa?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

"3) Sami Pihlström sanoo: "Eliitin vastuuta korostettaessa ei siis päästä eikä pidäkään päästä eroon (oikein ymmärretystä) elitismistä. Populismin kumoamisessa välttämättömän sivistysprojektin on lähdettävä liikkeelle yliopistoista, korkeimman oppineisuuden vaalijoista ja uuden tiedon etsijöistä, mutta se ei saa jäädä niiden sisään."

Pihlströmin sanomasta olen hiukan eri mieltä. Kehitys lähtee mielestäni lapsista.Itsenäinen ajattelu, mielipiteiden perustelu, arvostelukyky ja suhteellisuudentaju yms. ovat tärkeitä taitoja elämässä. Näiden oppiminen alkaa siis jo lapsena jos hyvin käy (perheessä ja koulussa) ja kehittyy vielä aikuisena opintiellä, työelämässä, ystäväpiirissä ja perhe-elämässä. Terve suhteellisuudentaju hyvä arvostelukyky on avain viisauteen. Siis näin minä ajattelen, joku muu voi olla eri mieltä :)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos uusi konsepti tuottaa omistajilleen, niin ei sillä oikeastaan ole väliä, onko se tyhmää vai ei. Ei siis väliä pääoman tuoton maksimoinnin kannalta.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Mahtaakohan muuten tuottaa omistajilleen?

Viime päivinä ovat maksullisiksi ryhtyneet mm. Kauppalehti, Talouselämä, Arvopaperi, Aamulehti, Suomen Kuvalehti (Otava), Helsingin Sanomat, Tiede (HS). Kanava-lehdessä (Otava) liekö koskaan ollutkaan mitään julkisesti avautuvaa. Long play on yrittänyt rahastaa jo vuosia.

Ryhtykööt vaan maksullisiksi. En ole heidän tietonsa tarpeessa. Enka maksa (tuotamme itse tietoa itsellemme, ilmaiseksi).

Me itse kirjoitamme tänne Uuden Suomen sivustolle ilmaiseksi blogijuttuja, joidan taustatyö juttua kohti saattaa viedä päiviäkin. Jos toimisimme samantapaisesti kuin yllä mainitut maksumuurin taakse vetäytyjät, meidän tulisi asettaa blogejamme koskeva LUKUKIELTO noiden maksullisten medioiden toimittajille.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Kylläpä tänään ontto kolisee. En ole tuota seurannut, toivottavasti ei tarvitse. Osaa voisi nimittää puppugeneraattoriksi.

Jos jokin toimittajapoppoo lähtee tätä maata oikeasti ohjailemaan, niin pahasti nesteessä ollaan. Onneksi kyseessä näyttäisi olevan uusi(?) ansaintamenetelmä, ei sen kummempaa. Hinnoiteltua hypetystä. Joku kokematon päättäjä saattaa tähän jopa tarttua. Erehdykset kuuluvat toimenkuvaan nekin.

Ja tutkittu tieto on aina enemmän tai vähemmän ristiriitaista, se kuuluu sen olemukseen. Matematiikka pois lukien. Maapallo taas on jo muuttunut ja tulee muuttumaan, ainakin joksikin aikaa, mutta ei tästä elinkelvotonta saa kuin totaalisella ydinsodalla. Sopeutumista tulevilta sukupolvilta epäilemättä vaaditaan, mutta niinhän on ollut ennenkin. Tosin toisella tavalla.

Ristiretki populismia vastaan kuulostaa koomiselta. Yksinkertaistukset, yleistykset, luulot, salaliittoteoriat - kuplat pitäisi poksauttaa ylhäältä ripotelluilla tiedon murusilla. Sivistysprojekti, totta kai, mutta ei latvasta puuhun kiivetä. Jos se on tullakseen, se lähtee tyvestä, niiltä jotka osaavat yhteisen kielen ja tahtovat kysyä. Eliitti voi vastata, muuten keskittyköön vaikka perustutkimukseen, siellä riittää oikeaa työsarkaa korkeasti koulutetuille.

Tuota neljättä en taida kommentoida. Paljon ne toimittajat haluavat ja paljon ne itsestään luulevat.

Älä huoli. Kyllä me olemme olemassa. FB-seinälläni näkyy tolkullista(kin) tekstiä, ja kavereistani jotkut ovat toimittajia, jollain tapaa. Täyspäisiä toistaiseksi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Pakkolukea, Vaikuttajakiihdyttämö, Jan Vapaavuori,

jossakin on sylttytehdas

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Esilläolon ja julkityrkyttäytymisen maailmassa mennään toimittaja edellä, ja tällä narsistisella kultilla on myös kääntöpuolensa, nimittäin lisääntyvä sensuuri. Eli toisin sanoen ne, jotka haluavat vallata julkisen tilan, ovat myös niitä, jotka haluavat poistaa julkisesta tilasta omat kilpailijansa.

Tätä puolta nykyisestä sensuurimentaliteetista on vähemmin käsitelty. Kysymys on siis durkheimilaisista kulteista -- varjellaan omiin poppoisiin samaistumista ja ihanteellis-ideologista "positiivista" kulttia, ja projektiivinen pahuus realisoi sensuroitavan "negatiivisen" kultin.

Näillä positiivisilla ihanneihmisillä -- varsinaisilla wannabeneroilla -- ei ole varsinaisesti mitään omaperäistä sanottavaa, mikä sitten vain tekee kaikesta yhteisestä ryhmävahvistautumisesta ja edistyksen hengen puhaltamisesta itsetarkoituksena vieläkin tärkeämpää. Ja koska itseidentiteettiä eniten vahvistaa itsensä määritteleminen negatiivisesta käsin, koko yhteiskunta on kohta yksi suuri sensuuri- ja inkvisitiolaitos.

Sanot yhdessä kommentissasi että kirjoittelemme Uuden Suomen sivustolle ilmaiseksi blogijuttuja, joidan taustatyö juttua kohti saattaa viedä päiviäkin. Minä viittaisin lisäksi siihen yleissivistykseen joita vanhan liiton toimittajilla vielä oli. Klassikot, Spenglerit ja Friedellit oli kahlattu läpi, puhuttiin toisissa perspektiiveissä. Nyt eletään kuin maailma olisi alkanut Hima..., anteeksi Image-lehden ilmestymisestä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Ja vielä: mielikuvituksen oikeus. Esim. Harari kirjassaan Sapiens pitää vapaata mielikuvitusta ihmiskunnan ja yhteiskuntien ylösnousun tärkeimpänä perustana. Mielikuvittelun vapaus ja taito on jotakuinkin sama kuin taiteellinen luovuus, taide. Olkoon jokainen oman elämänsä taiteilija. Eroon orjuuttavasta työelämästä, eroon työmarkkinoista."

Ja ay-liikkeestä?

Harvinaisen ovelaa.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Evoluutiopsykologia ei ole tiede. Sitä Hararilta tulee solkenaan. Vastuu lukijalla.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Lauri Gröhn mollaa Hararia joka käänteessä. Myös Ilkka Niiniluoto Kanava-lehdessä sanoo että Hararin näkemys maatalousyhteiskunnan synnystä humaanisuuden taaksepäinmenona on väärä. Samalla Niiniluoto tuomitsee metsäsuomalaisuuden, kalevalaisuuden ja sen ympärillä pyörivän myyttisyyden.

Gröhnin tuomiot mutta miksei Niiniluodonkin kritiikki ovat tosikkomaisia. Ei kaikkia Hararin väittämiä ja arveluja pidä lukea eksakteina teorioina. Mutta kannattaa nauttia Hararin mielikuvituksen leikistä ja taidosta muotoilla kysymykset yllättävällä tavalla toisin kuin mihin meidät on totutettu ja puudutettu. Sellainen kysymisen irtiottavuus on parasta tieteessä ja myös tiedettä eteenpäin vievä ominaisuus.

Ajatelkaa vaikka Einsteinia, hän ei tyytynyt klassisen fysiikan kysymyksenasetteluihin. Tai Keynesiä, hän ei tyytynyt klassisen talousteorian kysymyksenasetteluihin.

Yllättävät käänteet, niinsnaotut paradigmamuutokset ovat olleet ja ovat tieteen suola. Sellaiselle Harari antaa mahtavia aineksia.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #17

En sanonut, etten nauttisi Hararin kirjoista. Kivoja tarinoita riittää. Mutta vastuu jää silti lukijoille:
http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243655-harar...

Historioitsija Hararin superhöpöä:

"Koneoppimisen ja keinotekoisten neuroverkkojen kasvun myötä yhä useammat algoritmit kehittyvät itsenäisesti, parantelevat itse itseään ja oppivat omista virheistään. Ne analysoivat tähtitieteellisiä datamääriä, joita yksikään ihminen ei kykenisi hallitsemaan, ja oppivat tunnistamaan hahmoja ja ottamaan käyttöön strategioita, joihin ihmismieli ei yllä. Siemenalgoritmi saattaa olla ihmisten alun perin kehittämä, mutta kasvaessaan se seuraa omaa polkuaan ja menee, minne yksikään ihminen ei ole ennen sitä mennyt – ja minne yksikään ihminen ei myöskään voi sitä seurata."

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #18

"Vastuu jää lukijalle" ei tarkoita mitään. Vastuuhan on aina lukijalla, lukipa hän mitä tahansa.

Jos lukija kokee luettavan omaa ajatteluaan auktorisoivana lähteenä, silloin lukija ei koe vastuutaan. Ja juuri tällainen lukija on kai se sama lukija joka jonkin tekijän tai tekstin kieltäessään etsii haukansilmin jonkin yksityiskohdan, joka hänelle paljastaa koko lähteen esimerkiksi höpöhöpöksi.

Se on sellaista autoritaarisen heikon persoonan tarvitsemaa ilmianto- ja irtisanoutumiskulttuuria.

Joustavammat ihmiset voivat elää tekstin myötä hyväksyen tai hyläten, nauttien tai yhdentekeväksi kuitaten.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #21

On faktoja ja keksittyjä faktoja ...

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Jos näillä paradigmoilla onkin merkitystä ylikoulutettujen debateissa, niin luen mielelläni myös Jorma Mellerin blogia kommentteineen, muistaen sekä läntisen että itäisen totalitarismin olleen korkeasti koulutettujen aikaansaannoksia.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Julkisen tilan valtauksesta on kirjoittanut mm Jürgen Habermas:

"Aikoinaan julkisuuden tarkoituksena oli alistaa ihmisiä tai asioita julkiselle järjenkäytölle ja poliittiset päätökset julkisen mielipiteen tarkastettaviksi, mutta nykyisin se palvelee liian usein ainoastaan eturyhmien salailupolitiikkaa - pr-julkisuutena se antaa ihmisille tai asioille julkista vaikutusvaltaa nostaen niiden suosiota ei-julkisessa mielipideilmastossa."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Julkisuus

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset