Politiikan esseet - juhani kahelin Saada aikaan älyllistä liiikettä- siinä blogini tarkoitus.

Mitä Eksotessa ja Etelä-Karjalassa tapahtuu?

  • Etelä-Karjalan keskussairaalan valmistunutta julkisivua.
    Etelä-Karjalan keskussairaalan valmistunutta julkisivua.

Eksotea (Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri) on tarjoiltu Sote-esikuvaksi koko maata myöten. Pientä aihetta siihen saattaa ollakin. Mutta nyt Lappeenrannasta kuuluu uutisia, jotka heittävät epäilyn varjon Eksoten uskottavuudelle.

Eksote on keskeyttänyt keskussairaalaurakan sekä ottanut rakennustyömaan ja siellä olevat rakennukset ja rakennustarvikkeet haltuunsa. Etäältä nähtynä on mahdoton tietää mikä on totuus. Etelä-Saimaa -lehden kahdesta uutisesta pääsee alkuun (linkit alla).

Samansukuista mutta moninverroin isompaa rakennustöiden venymistä tai kustannusten nousua on nähty muissakin rakennushankkeissa. Espoon metrossa rakentaminen viivästyi vuosilla ja kustannukset moninkertaistuivat mutta lopulta kaikki kuitattiin liikesalaisuuksien varjelulla, naureskelulla ja torvensoitannalla. Ei tainnut urakotsija vaihtua, ei myöskään metroyhtiön hallitus, toimitusjohtaja ehkä sentään.

Etelä-Saimaan uutisen yleisökommentit kannattaa lukea ja ne on pystyttävä kiistämään ellei niissä ole perää. Tässä pari kommenttia:

"Se nyt vaan valitettavasti on niin, että aivan liian usein tilaaja on se, joka määrää aikataulun missä ajassa työt on saatava tehtyä. Niissä aikatauluissa ei juuri ikinä oteta huomioon kuivumisaikoja, rakentamisessa vastaan tulevia yllätyksiä ja niistä johtuvia viivästyksiä jnejne. Rakennusalalla toimivat tietävät kuinka asiat rakennustyömailla menevät. Rakentamisesta ymmärtämättömät sen sijaan eivät ymmärrä yhtään miten tiukkoja aikatauluja asetetaan ja miten niissä pysyminen on mahdotonta, jos työt meinaa hoitaa hyvin. Valitettavasti aina löytyy urakoitsija, joka suostuu tilaajan naurettaviin aikatauluihin ja sitten, kun aikataulut eivät pidäkään niin syytetään urakoitsijaa. Tilaajat haluavat rakennukset valmiiksi nopeasti ja halvalla sen sijaan, että antaisivat pidemmät aikataulut ja näin työtkin saisi tehtyä kunnolla."

"Näinköhän on ollut rakennusurakoitsijalla edes mahdollisuuksia toimia. Nykyään niin helposti syytetään tekijää (joka on se suurelle kansalle melkein ainut näkyvä osa): Mutta valitettava tosi asia on ollut jo pidemmän aikaa rakennusurakoinnissa että kaikenlaiset rakennuttaja konsultit 'myyvät töitä' niin huonoin edellytyksin ja vaillinaisin suunnitelmin että urakat on menetettyjä jo ennenkuin kuokkaa edes maahan saadaan. Ja kun konsulttien puolesta jo hankevalmistelussa luvataan asiaa tuntemattomille tilaajille mahdottomat aikataulut eikä tekijöille saa sitten tekovaiheessa kuitenkaan oikeaan aikaan tarvittavia tietoja ja suunnitelmia, niin ei ole edes mahdollisuuksia urakoitsijoilla nykyään onnistuakaan. Ja konsultit vaan laskuttaa tilaajaa ilman vastuuta vaikka tietäisivätkin homman olevan huonossa jamassa... ei hyvää päivää tätä nykyrakentamista."

Todistustaakka taitaa olla Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirillä ja sen toimitusjohtaja Pentti Itkosella.

 

Etelä-Saimaan uutinen 5.12.2017 (urakan keskeytys)

Etelä-Saimaan uutinen 5.12.2017 (rakentajan näkemys)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ihan hyvää pohdintaa.

Itse olen pääosan työurastani viettänyt telakoilla. Pari sairaalaa, yksi koulu ja ostoskeskus on ollut kyllä kohteena myöskin.

Muutamia havaintoja. Kaikissa kohteissa pääurakoitsijalla on ollut vain hieman projektin johtoa ja valvontaa. Muutamia työntekijöitä. Kaikki muut osaurakat kilpailutetaan ja jaetaan pienempiin osiin. Osa myy niitä vielä eteenpäin.

Liikekeskuksessa, jossa työskentelin haivaitsin ainakin, että kukaan ei ollut sopinut oikein urakkarajoista. Seinäelementtien vaihtuessa ikkunaseinään ei kukaan suostunut eristämään tätä urakkarajaa. Ennen kuin asia ratkesi ulkoseinän kivittäjät ja sisäseinän tekijät vetivät nämä seinät umpeen. Sinne jäivät. Niitä oli paljon. Ei se minulle kuulunut, mutta omin silmin näin. Tämä oli 2003. Uskoisin, että on jo purettu tai ainakin homehtunut.

Sairaalassa välikatoiksi tulleista ontelolaatoista tuli vielä kaapeliteitä tehdessä vettä. Nehän pitäisi porata jo asunnusvaiheen jälkeen, jotta mahdoliiset vedet tulisivat ulos. Tiloja kuivailtiin ja homekorjailtiin jo ennen luovutusta. No tämmöinen urakkaporukka oli jo lähtenyt aikaa sitten. Kuulemma firmakin oli kadonnut johonkin eu itäiseen osaan. Tuli mieleen, että kuka tietää moniko ontelo on vieläkin täynä kosteutta ja itiöitä. Eipä tullut sadanvuoden taloa siitäkään.

Koulun ohi ajelin kerran ja eikös siellä seinäelementtien kiinnityksiä korjattu. Muistan, että elementit oli tilattu virosta ja asentajat olivat jostain. Työ kyllä eteni nopeasti silloin joskus. Mutta oireileeko tässä koulussa joku? Lehtikirjoitusten perusteella kyllä. Tämä tehtiin 2000 luvun alussa.

En usko, että näillä eväillä suomen "laadukas" rakentaminen tulee kuntoon. Näissä urakoiden osittamisessa ja hirveässä kiireessä tuskin pystytään sellaiseen työhön kuin pitäisi. Eikä se varmaan ole tekijöidenkään halusta kiinni. Tekijät ovat kaiken pohjalla,, huonoilla palkoilla, kiireessä ja tekevät kuitenkin kaikesta huolimatta aika vaikeaa työtä, jota nyt tänä päivänä ei arvosteta. Omistaja ei taatusti suostu teettämään työtä, jossa urakasta ei ole sovittu. tämähän on aivan ymmärrettävää,

Urakoiden pilkkomisesta ja eteenpäin halvalla myynnistä hyötyvät näissä tapauksissa työn tilaajat, pääurakoitsija, urkoitsijatkin. Näin varsinkin, jos työvoima saadaan halvalla jostakin muualta ja lähetettyä takaisin ennen veronmaksuvelvollisuuden alkamista.

Mieltä piristävä kirjoitus näin masentavana päivänä. Kiitoksia siitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset