Politiikan esseet - juhani kahelin Saada aikaan älyllistä liiikettä- siinä blogini tarkoitus.

Donald Trump on rehellisempi kuin Sauli Niinistö

Ylen vaalitentissä 25.1. Sauli Niinistö ehdotti, että taantuvilla seuduilla asuntojen arvon laskusta kärsiviä voitaisiin tukea rahallisesti. Yhteiskunnan on tultava taloudellisesti vastaan, jos perhe jää mottiin, josta on äärimmäisen vaikea itse tulla ulos. (HS 26.1.)

Mitään tämänsuuntaista ei kuultu Niinistön valtiopäivien avajaispuheessa 6.2. Sen sijaan Niinistö varoitteli uusista menoista ja leveästi elämisen harhasta.

Vaalien alla Niinistö kielsi olevansa sisäpoliittinen vallankäyttäjä. Entä nyt?

Olennaista ei tässä ole se mikä politiikan sisältö on oikein tai väärin. Olennaista on muistaako ihminen omat vaalipuheensa. Sauli Niinistö ei muista.

Toisin on USA:ssa. Trump yrittää toteuttaa vaalipuheitaan: maahanmuutto, verotus, kauppapolitiikka ynnä muu. Rehellisyys ansaitsee arvostuksen, olipa politiikan sisällöstä mitä mieltä tahansa.

Niinistön yllä mainittu ehdotus on populismia. Sauli Niinistö on populisti.

Suomen media, HS, Yle, politiikan pikkututkijat yliopistoissa, faktantarkastajat ja ties ketkä räksyttävät päivittäin Trumpin valheista, vaihtoehtofaktoista ja populismista. Vaietkaa, olkaa itse rehellisiä. Vaietkaa, ellette tunnista ja tunnusta suomalaispolitiikan populismia. Oman populisminsa tutkijat saavat määritellä miten ikinä haluavat.

Populismin piilojuonne sisältyi myös Senaatintorin mielenosoitukseen 2.2.2018. Aamulla Juha Sipilä ja Jarkko Eloranta olivat keskenään sopineet miten päivä junaillaan.

Sauli Niinistö mainostaa tapaamisiaan puoluejohtajien kanssa tai popparijengien kutsumista juhannuskeskusteluihin Kultarantaan. Kaikesta jää vaikutelma, että politiikan syväkysymyksistä puhutaan pienissä piireissä. Suurelle kansalle viserretään eheydestä. Eheys on kaukana esimerkiksi tänään Tampereella kun yliopiston väki marssii ulos vastalauseena yliopistopolitiikan hervottomalle mielivallalle.

Sauli Niinistö ehdotti tukea arvoaan menettävien asuntojen omistajille. HS 26.1.2018.

Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaisissa 6.2.2018.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Ylen vaalitentissä 25.1. Sauli Niinistö ehdotti, että taantuvilla seuduilla asuntojen arvon laskusta kärsiviä voitaisiin tukea rahallisesti. Yhteiskunnan on tultava taloudellisesti vastaan, jos perhe jää mottiin, josta on äärimmäisen vaikea itse tulla ulos. (HS 26.1.)
Mitään tämänsuuntaista ei kuultu Niinistön valtiopäivien avajaispuheessa 6.2. Sen sijaan Niinistö varoitteli uusista menoista ja leveästi elämisen harhasta."

Olisiko valtiopäivien avajaispuheen ollut sisällettävä vaalitenttien materiaalia? Johan on ajatus. Kyseessä ovat aivan eri tason ja tyylilajin tilaisuudet - ja puheet ovat tietenkin sen mukaiset.

Suomen Trumpia voi hakea Väyrysen suunnasta.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Pihlanto ei siis tunnista, että itse itselleen tärkeistä pitämistä asioista välittämänsä viestin voi muotoilla eri tavoin eri yleisöille ja eri tilaisuuksiin? Asiasisältö voi pysyä samana vaikka sen muotoilee eri tavoin ja käyttää ulosannissa erilaista rekisteriä. Tai vaikkapa sisällyttää suurempiin tai pienempiin kokonaisuuksiin.

S.Niinistöllähän olisi ollut n.s. tuhannen Euron paikka toimia arvojen johdattelijana juuri siihen suuntaan joita hän vaalikampanjassaan piti niin kovin tärkeinä. Mutta sitä hän ei tehnyt, sen sijaan hän jatkoi Eteläranta-10:n asialistaan ajamista kun ääniä ei enää ollut kalasteltavina.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei virkaanastujaispuheessa voi millään tyylilajilla mennä lillukanvarsiin. Jokainen varmaankin laatisi ko. puheen omalla tavallaan. Niin Niinistökin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #5

Ehkä ei pitäisi kuitenkaan lyödä tuolla tavalla "korville" omia vaalilupauksiiaan. Jos Niinistö olisi halunnut, hän tai hänen puheenkirjoittajansa olisivat löytäneet tilaisuuteen sopivat sanamuodot johdattelemaan kohti aiemmin luvattuja. Niinistö valitsi kuitenkin toisin ja unohti jo nyt tyystin vaalilupauksensa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #6

Olet ilmeisesti pettynyt häntä äänestettyäsi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #7

En ole koskaan äänestänyt häntä enkä edes hänen puoluelaisiaan. Sen sijaan olen pettynyt ihmisiin jotka niin ovat menneet tekemään. Onneksi nyt on selvitetty syy siihen ja S.Niinistö paljastettu: https://www.kotus.fi/nyt/kotus-blogi/vesa_heikkine...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #8

Sitä arvelinkin. Kyllä hän ehtii vielä vaalilupauksensa täyttää.

http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244928-saul...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #9

Lienee itsestään selvää, että en jaa Pihlannon kanssa käsitystä Niinistön politiikan nerokkuudesta. En jakanut tuolloin ennen vaaleja enkä nyt vaalien jälkeenkään.

Tosin muut tarjokkaat eivät olleet sen laadukkaampia, osa jopa kammottavampia. Olisin oikeammin kaivannut mahdollisuutta äänestää kaikkia heitä vastaan niin, että äänelläni olisi ollut sama vaikutus lopputulokseen kuin niidenkin äänillä jotka jonkun puolesta äänestivät.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #10

Selväähän se on.

"Tosin muut tarjokkaat eivät olleet sen laadukkaampia, osa jopa kammottavampia."

Tämäkin pitää paikkansa. Kansa on puhunut...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #11

Kansa on äänensä antanut, totta, mutta se ei nosta valittua arvostelun ulkopuolelle vaan sen pitäisi nimen omaan laittaa hänet n.s. "tikun nokkaan" vahdittavaksemme. Toivottavasti "vallan vahtikoirat" meitä siinä auttavat.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #12

Kyllähän niitä räksyttäjiä tule riittämään, se on varmaa.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Yllä ohimennen mainittu Tampereen yliopiston tilanne vaatii oman kirjoituksen mutta tässä jo lyhyesti:

HS:n tuoreen uutisen mukaan OKM on uhkaillut että jos Tampereen yliopiston hallitus ei suostu nimittämään korkeakoulusäätiön hallitusta siirtymähallitukseksi, se vaikuttaa negatiivisesti tuleviin rahoitusneuvotteluihin. "Epäasiallista uhkailua", sanoo rehtori Liisa Laakso.

Joulun alla (taisi olla vuosi 2016) Ylen mukaan ministeri Grahn-Laasonen oli uhkaillut että ministeriö pienentää tulevien vuosien valtionapuja ellei Tampere3 -hanke etene.

Oikeustajuni mukaan tuollainen uhkailu on laitonta. Uhkailuun syyllistynyt viranomainen ja ministeri tulisi oikeustajuni mukaan erottaa välittömästi.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005556035.htm...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset