Politiikan esseet - juhani kahelin Saada aikaan älyllistä liiikettä- siinä blogini tarkoitus.

En uskalla mennä Vapaavuoren seminaariin

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kutsuu median edustajat Suomen ensimmäiseen kaupunkisymposiumiin Helsingin kaupungintalolle keskiviikkona 21.3.2018 klo 12.30-16.00 sekä Kaupunkien aikakausi -pamfletin julkaisutilaisuuteen klo 11.30.

Menisin mutta en uskalla.

Ehkä kirjoittaisin tilaisuudesta selostuksen mm. Uuteen Suomeen (johon Vapaavuorikin kirjoittelee). Saamatta jää selostus, myös lukijoilta.

Vapaavuoren kutsusta huokuu epäluulo, poissulkeminen.

Kutsussa puhutaan "arvostetuista kaupunkitutkijoista" ja "eturivin tutkijoista". Kaikki eivät siis ole arvostettuja saati eturiviä. Arvostetuilta on koottu Kaupunkien aikakausi -niminen julkaisu. Seminaarissa esiintymisen perusteella arvostettuja ovat ainakin Jenni Airaksinen (Suomen kuntaliitto), tutkijatohtori Vesa Kanninen (Aalto yliopisto), professori Mari Vaattovaara (Helsingin yliopisto), Timo Aro ja Kjell A. Nordström.

Seminaarissa tarjotaan "tutkimukseen perustuvaa faktatietoa" sekä "tietoon pohjautuvaa keskustelua".  Arvostetuille tutkijoille annetaan "mahdollisuus vapaaseen sanaan" kaupunkipolitiikan fokuksesta, nimenomaan siitä.

Silloin tällöin Helsingin toimista vilahtelee kriittisiä arvioita, ei täysin vailla tutkimusperustaa. Pari esimerkkiä: Ylen tiedetoimittaja kokosi Ylen sivuille kriittisiä tietoja kaupungin tiivistämisen vaikutuksista. Eräs lääkäri/tutkija sanoi että terveystoimen keskittäminen suuriin laitoksiin ei toimi hyvin ihmisten kannalta eikä muutoin. Ei voi välttyä vaikutelmalta että Helsingin johdossa kriittisiä näkökantoja ei olla huomaavinaan ja niistä vaietaan visusti.

Vapaavuoren seminaariin median tulee ilmoittautua etukäteen. "Pyydämme esittämään toimittajakortin tilaisuuteen saavuttaessa", lukee kutsussa. (Minulla kortti olisi, mutta ei auta.)

Tilaisuuden paneelissa ovat mukana mm. OKM:n kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, Tampereen kaupunginjohtaja Lauri Lyly sekä Anni Sinnemäki. Sattumoisin Lehikoinen ja Lyly löytyvät Tampereen ns. uuden yliopiston taustalta, missä hankkeessa on toimittu laittomin tavoin, joita toimia oikeusasiamies parhaillaan tutkii. Onkohan kaupunkipolitiikka yhtä laillista?

Anni Sinnemäki mainostaa Helsingin kustannustehokkuutta ja vihreyttä. Tämä ei estä häntä muutaman viikon välein lentelemästä ympäri maailman (Piilaakso, Vancouver). Ehkä hän on reissannut Atlantin yli pikaraitsikalla, seurassaan Vapaavuori.

Helsinki myy SRV:lle Jätkäsaaren bunkkerin. Kauppahinta on 22,7 miljoonaa, josta asuinrakennusoikeutta on 18,4 miljoonaa. "Asuinrakennusoikeus" on julkisen vallan nojalla tyhjästä luotua "oikeutta", tyhjästä luotua rahaa. Onko tyhjästä luodun (näennäis)varallisuuden omiminen yhden oikeussubjektin (kunnan) varallisuudeksi laillista, legitiimiksi koettavaa, pohjautuuko menettely tutkimukseen, faktaan, tietoon? Onko kaupunkien varallisuuden kasvu vuosikymmenten ajan nojannut laittomaan omimiseen? Kaupunkien epätosi varallisuus maksatetaan asuntojen ostajilla ja vuokraajilla. Eikö rahan luominen ja liikkeellelasku ole keskuspankin yksinoikeus?

Pääsemättä tämäntapaisista kysymyksistä eroon olisi kiva kuunnella Vapaavuoren seminaaria, ehkä kirjoittaa selostus. Mutta en uskalla mennä. En olisi riittävän fokusoitunut. Ehkä eivät päästäisikään.

Helsingissä kuplii. Ei katujen varsilla vaan kaupungintalolla.

 

https://www.sttinfo.fi/tiedote/mediakutsu-suomen-ensimmainen-kaupunkisym...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Onko Vapaavuoren valikoivuus Kahelinin edellisessä plokkauksessaan esiintuomaa älyjen asettamista heidän mielipiteidensä perusteella eriarvoisiin asemiin ja ihmisten järjestämistä kyseisen arvottamisen mukaisiin joukkoihin kelvollisia ja kelvottomia? Se varmaan sopii kykypuolueen arvomaailmaan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ennen sanottiin suomalaisen menestyksen perustuvan oikein ajoitettuun takinkääntöön. Presidenttiainesmies Risto E J Penttilä on kirjoittanut ulkopolitiikan alasta oikean kirjankin.

Nyt vaaditaan oikeaa väriä. Aikansa Pietarissa opiskellut Anni Sinnemäki vaihtoi tiedotteella väriä ennen nimitystään apulaiskaupunginjohtajaksi tultuaan "vakuuttuneeksi Putinin kavalista aikeista".

Näyttää melkein säännöltä että menestymään pyrkivältä löytyy luurankoja kaapista. Sellainen on helppo istuttaa valmiiksi katettuun pöytään.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Varmastihan C-21 saa jälleen ilmaa siipiensä alle, ja toisaalta ihan hyvä niin.

Olen miettinyt, miten nyt jo ollaan sote- ja maakuntahallinnossa tässä vaiheessa, että ihan kohta on valmista. Jotenkin ei nyt mene ymmärrykseeni se, eikö kunnilla olisi nyt tässä mitään sananvaltaa.

Ks. alla oleva linkki perustuslain 121 § "Kunnallinen ja muu alueellinen itsehallinto":

"Suomi jakaantuu kuntiin, joiden hallinnon tulee perustua kunnan asukkaiden itsehallintoon.

Kuntien hallinnon yleisistä perusteista ja kunnille annettavista tehtävistä säädetään lailla.

Kunnilla on verotusoikeus. Lailla säädetään verovelvollisuuden ja veron määräytymisen perusteista sekä verovelvollisen oikeusturvasta.

Itsehallinnosta kuntia suuremmilla hallintoalueilla säädetään lailla. Saamelaisilla on saamelaisten kotiseutualueella kieltään ja kulttuuriaan koskeva itsehallinto sen mukaan kuin lailla säädetään."
---

Eikö siis e n s i n olisi tullut säätää maakuntahallintoa koskeva laki (sis. yli 200 lainkohtaa!), koska edellähän sanotaan, että "Itsehallinnosta kuntia suuremmilla hallintoalueilla säädetään lailla".

Nyt on jo kaikki tehty valmiiksi ilman tuota lakia, millä valtuudella kaikki on tehty - ja paljon on vielä tekemättäkin? Näinkö toimii oikeusvaltio Suomi?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Päivän uutiseen Facebookin käytöstä poliittisiin tarkoitukseen sopinee merkintä blogissani vuosien takaa 27.11.2012:

"Taidan tyytyä tähän nettivaikuttamiseen koska puolustusministeriön ylitarkastaja tiedotti eilen tv:n pääuutisissa heidän olevan tulossa valvomaan näitä keskusteluja.

Facebookissa ylitarkastaja näkyy jo siten, että jos laitan venäjän harrastajana linkin Komsomolskaja Pravdaan, niin päivitykset täytetään "ryssän molotuksella", yllättäen ja pyytämättä.

Läntisen ajattelun peräsuoleksi tätä sanotaankin. Kansan kieli on otettu haltuun ja suojattu."

http://ronkko.blogspot.fi/2012/11/

Kysyttäessä puolustusministeri Haglund vähän toppuutteli virkamiesten intoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset