Politiikan esseet - juhani kahelin Saada aikaan älyllistä liiikettä- siinä blogini tarkoitus.

Sauli Niinistön opissa: anarkismi demokratian perustana

  • Kolme poimintaa kansalaisfoorumi twitteristä.
    Kolme poimintaa kansalaisfoorumi twitteristä.

Sana anarkia tulee kreikan kielen sanasta anarkhia. Arkhē tarkoittaa valtaa, an on kielto. Anarkia on hallitsijan (arkhos), hallitsemisen ja käskemisen (arkhein) vastaisuutta.

Nykykielellä anarkia lie jokseenkin sama kuin oppositio. Oppositiota pidetään demokratian olennaisena ehtona.

Sauli Niinistö sanoo puhuvansa demokratian puolesta. Anarkian hän pelkistää katuhuliganismiksi ja antaa ymmärtää ettei sellaiselle ole sijaa demokratiassa. Sattumoisin Yle kertoi että myös Venäjällä oppositio leimataan huligaaneiksi.

Valtiotieteen professori Kimmo Grönlund sanoo Niinistön demokratianäkemystä mustavalkoiseksi (kuva ohessa).

Minna Canth -palkittu Kaarina Hazard perää näyttöä Niinistön anarkistiväittämille.

Kansanedustaja Ozan Yanar vaatii lopettamaan löysien termien heittelyn. Maahanmuuttajat ovat yksilöitä eivätkä ‘omiensa ohjaajia’.  

Yle näytti jouluna Ettore Scolan elokuvan Hyvää yötä majesteetti. Elokuva kertoo Ranskan suuresta vallankumouksesta, 1700-luvun katuanarkisteista. Elokuvassa viitataan Amerikan siirtokuntien itsenäisyysjulistukseen. 1773 Bostonin satamassa viisikymmentä nuorukaista pukeutui mohawk-intiaaneiksi ja heitti brittilaivan teelastin mereen. Mitä eroa on Bostonin mohikaaneilla ja Pariisin keltaliiveillä?

Ranskan ja Amerikan vallankumousten arvot olivat yksilötason arvoja: vapaus, veljeys, tasa-arvo, kaikki ihmiset. Lännen demokratiaperintö on anarkistien luomaa tai pohjustamaa. Sen sijaan Sauli Niinistön arvot ovat valtiotason ja instituutioiden arvoja.

Eurooppalaisen Schuman-säätiön johtaja Eric Maurice sanoo, että keltaliivien mielenilmausten taustalla on vaikeus elää päivittäistä elämää. Takana ei ole suuria teorioita tai politiikkaa. Eri puolilla Eurooppaa voi nousta samanlaista, mutta eri syistä. Yhteistä on heikkouden tunne, tunne sosiaalisesta turvattomuudesta. (HS 2.1.2019)

Mauricen näkemys pyrkii ymmärtämään ja on myötätuntoinen toisin kuin Sauli Niinistön yksioikoinen syyttely. Niinistö kumoaa itsensä: ensin hän vaatii, että muiden mielipiteitä on ymmärrettävä mutta jo samassa lauseessa menettää halun ymmärtää anarkisteiksi tai ääriliikkeiksi kutsumiaan. Pinnallista ja ylenkatsovaa.

Antaumuksellinen ajattelija - olkoon tiedemies, valtiojohtaja, poliitikko, kuka tahansa - asettaisi kysymyksen syvemmän analyysin tarpeesta sen sijaan että alkaa ensi työkseen rajata keillä on sijaa demokratiassa. Kenet rajataan seuraavaksi, mustalaiset, passiiviset vai yli-ikäiset?

Valtiot ja niiden johtajat - Niinistö, Macron, Kiina, Venäjä, Brasilia - tarraavat instituutioihin. Niin teki myös Ranskan kuningasvalta ja Britannian siirtomaavalta 1700-luvulla. Kunnes maailma meni ohi. Siirtokunnat lopettivat veronmaksun, kuninkaan pää tipahti.

Kuka kehittelisi syvempää analyysiä? Äkkiseltään mieleen tulee ranskalaisprofessori Jacques Ranciere: politiikka erimielisyyden näyttämönä, ihmisten älyllinen tasa-arvo, ketkä suljetaan ulos, kenen puhetta kuullaan.  

Sauli Niinistö puhuu me-muodossa ”suuresta tarinastamme”. Keitä ovat Niinistön me? Ovatko he niitä jotka ovat omineet talouden? Ovatko he niitä jotka on heitetty talouden jaloista? Ovatko he kansaneläkkellä tai työkyvyttömyyseläkkeellä poispääsyä odottavia (tai Maria Petterssonin mainitsemia onneksi pian kuolevia stalinisteja)? Ovatko he pakkoaktivoitavia? Tarina kansakunnasta on myytti. Yhteistä tarinaa ei ole, sanoo moni tieteilijä, yliopiston Generalia-luento, vuoden tiedekynä, Historiallinen Aikakauskirja. Poliitikot Pekka Haavistoa myöten puhuvat yhteisestä tarinasta ja nyt uuden tarinan keksimisestä. Keksikää mutta älkää tyrkyttäkö.

Maailmankuvien yhtenäistämistä tyrkytetään sieltä ja täältä. Kollektivointia yritettiin Neuvostoliitossa, se riittää. 

Niinistö harmittelee eurooppalaisten arvojen viennin tukahtumista. ”Eurooppa on maailman demokraattisin, tasa-arvoisin ja vapain maanosa”. ”Voimme hyvillä mielin sanoa, että Suomi on maailman demokraattisin, tasa-arvoisin ja vapain maa.”

Eurosentrismi ei siis olekaan kuollut. Eurooppa, joka tappoi Amerikan alkuperäisväestön, Eurooppa joka katkoi veitsillä Kongon lasten kädet, Eurooppa joka poltti napalmilla vietnamilaistytön, Eurooppa joka mittasi saamelaisten kallot, polttaa öljyn, mustaa ilmakehän, tappaa lohen, maksaa yhdelle 100-kertaisen eläkkeen toiseen nähden.

Arvoasetelmien viljely (”olemme paras”) on vastenmielistä ja sietämätöntä. Arvoasetelma ei koskaan ole tosi (on siis valhe) eikä sen tarvitse olla tosi. Entä jos afrikkalaiskylän tanssi onkin maailman paras. Kuka siis harhauttaa (valehtelee), Trump vai Sauli Niinistö vai molemmat? Löydätkö maailmasta johtajan, joka ei pitäisi maataan maailman parhaana? Johtajia vaivaa pöhötauti ja tautinen vallan hamu.

’Me olemme paras’ on pahinta rasismia, muiden yläpuolelle asettautumista, toisten alentamista.

Löysien sanontojen heittely (josta Yanar kimpaantui), leimailu ja epämääräinen syyllistäminen osoittaa mitä seuraa kun yhteiskunnan, filosofian, kirjallisuuden, humanismin ja historian tutkimus ajetaan alas ja tiedettä ohjataan poliittisesti. Seuraa älyllinen mahalasku. Tieteen poliittisen ohjailuun on Suomessa luotu Euroopan järein koneisto: OKM, SA, STN, HY, omavaltaiset säätiöt, yliopistojen strategiat, tulosohjaus, rehtorivalta, tutkijoiden omaehtoisen ajattelun estäminen, vaikuttavuuspuhe.

Omavaltaisten, tieteellistä hahmotuskykyä vailla olevien valtiojohtajien määrä maailmalla kasvaa ukkospilven lailla. Grahn-Laasoselle kiitos että lohkaisi 4 miljoonaa euroa johtajien tiedeneuvonnan aloittamiseen. Neuvonnalle on aito tarve. Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden takaamiseksi akatemioiden hoitama tiedeneuvonta kannattaa aloittaa tasavallan päämiehestä.

Mikäli Suomessa vielä on herkkiä ajattelijoita ja tieteilijöitä eli elleivät kaikki ole professori Laineen ja professori Hämeen-Anttilan tavoin paenneet Sveitsiin tai Skotlantiin, saattaisi joku heistä kysyä, eikö kulttuurin, yhteiskunnan ja politiikan tutkimukseen tarvita uudenlaisia sisältöjä. Valtiojohtoisen Akatemian ja sen Suuren Neuvoston toimista sellaista on vaikea havaita. Kapea, köykäinen ja kiistanalainen tiedeneuvonta kannattaa jättää tekemättä.

Uudenvuoden lupauksemme onkin yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden armoton kritiikki ja ihmisten älyllistä tasa-arvoa lähtökohtana pitävien tiedesisältöjen etsiminen ja luonti.  

Lupauksemme täyttämisen aloitamme tällä viikolla. Kriittisin ja avoimin mielin käymme yliopiston ovesta sisään kohti Tieteenpäiviä. Päivien ohjelmasta jo etukäteen näemme, että Helsingin kirjamessujen tavoin myös Tieteenpäivät aloittaa Ellun Kanojen tiede-esitys. Meitä odottaa innovatiivinen kanatiede. 

 

7.1.2019
Juhani Kahelin
tätä kirjoitusta ei ole vertaisarvioitu

 


Lukemistoa

Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe

Kansa on taas kaduilla. Mm. Eric Mauricen haastattelu. HS 2.1.2018.

Ari Hirvonen: Anarkismi: Valtion ja lain tuolle puolen (laaja historiakatsaus)

Anarkistinen kirjasto

Pareconin / Antti Jauhiaisen näkemys anarkismista 

Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus (’me ihmiset’)

Jacques Ranciere ja erimielisyyden näyttämöt  (kirja)

Ranciere: Ihmisten älyllinen tasa-arvo (JK)

Samuel Pidgin: Politiikkanne on vitun tylsää

Virpi Kivioja: Kansalliset myytit. Arviointi Sirkka Ahosen kirjasta Suomalaisuuden monet myytit. Historiallinen aikakauskirja 4/2018. Poiminta:
Myytin tärkeys johtuu moraalisesta käyttöarvosta, ei niinkään totuusarvosta. Myytit etnisestä yhtenäisyydestä ja kansallisvaltiosta murtuivat sotien jälkeen. Kansallisissa myyteissä piilee vaara: niiden avulla suljetaan helposti erilaiset vähemmistöt yhteisön ulkopuolelle. Historian opettaminen kansallisin kehyksin pitää yllä kestämätöntä näkemystä kansakunnista historian ratkaisevina toimijoina.
Vertaa Sauli Niinistön "suuri tarinamme".

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Meille kerrotaan että asumme demokraattisessa valtiossa. Tämä ylimalkaisesti perusteltu väite antaa aihetta ihmettelyyn:

Onko Suomessa demokratia? Eikö Suomi tällä hetkellä ole enemmän siirtomaan kaltainen? Suurin osa Suomen uudemmasta lainsäädännöstä sanellaan meille Brysselistä, missä meillä on niin minimaalinen edustus että se voisi hyvin olla olemattakin, eroa ei huomaisi.

Kokonaan toinen asia on se, olisiko Suomessa demokratia ilman Brysselin isäntiä? Minun käsitykseni mukaan, jonka olen uutisia lukemalla kerännyt kymmenien vuosien aikana, Suomen aikaisempikin hallintojärjestelmä on ollut enemmän oligokratia kuin demokratia.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Jännä yhteensattuma. Viime yönä kirjoittelin kaverille ja muistelin Veikko Levä-ahoa, suomalaista individualistianarkistia, joka jätti minuun lähtemättömän vaikutuksen nuorena teininä ja koen edelleen 60-vuotiaana olevani sielussani anarkki, kuten anarkistit itseään kutsuivat vastapainona monarkkille. Levä-ahon kaltainen aristokraattianarkia on väistynyt vasemmistoanarkistien ja suoran toiminnan tieltä, siksi nykyisin anarkismilla on kehno maine, vaikka anarkismin suuntauksia on lukemattomia.

Sadankomitea oli toinen, jonka vaikutus mun maailmankuvan rakentumiseen oli perustavanlaatuinen. Nykyisestä Sadankomiteasta en sano mitään nyt, niin kaus se on karannut 70-luvun moniarvoisesta eetoksesta. Ei edes yhtä pientä kommenttia esim. aktiivisilla FB-sivuilla silloin kun Trump ilmoitti USAn lopettavan maailmanpoliisin hommat. Tällaista ilmoitusta koko maailma on odottanut vuosikymmeniä kuin kuuta nousevaa, mutta ei edes spekulaatiota siitä mitä se ilmoitus tarkoittaa.

Juhani, sinun tekstissä on niin paljon mielenkiintoista pohdintaa, laaja-alaisia teemoja, valitsin nyt presidentin puhetta koskien seuraavan lainauksen:

"Eurosentrismi ei siis olekaan kuollut. Eurooppa, joka tappoi Amerikan alkuperäisväestön, Eurooppa joka katkoi veitsillä Kongon lasten kädet, Eurooppa joka poltti napalmilla vietnamilaistytön, Eurooppa joka mittasi saamelaisten kallot, polttaa öljyn, mustaa ilmakehän, tappaa lohen, maksaa yhdelle 100-kertaisen eläkkeen toiseen nähden."

Eurosentrismi on edelleen sitä samaa megalomaniaa ja päättymättömän talouskasvun ideologiaa. Eurooppa on USAn rinnalla raunioittanut Lähi-idän, saanut aikaan väestönsiirtokaaoksen. Saksan johdolla suunniteltiin koko Euroopan mantereen kattavaa yhtenäistä 750 milj. eurooppalaisen talousaluetta jonka keskus sijaitsisi Berliinissä kun Ukraina saataisiin mukaan. Ja mitä Ukrainan manööveristä seurasikaan...sitä samaa tuhoa ja verenvuodatusta kuin aina ennenkin. Entä miten kaksinaismoralistinen Eurooppa kohtelee eurosentristisen terrorin uhreja? Ihmisreservinä, kauppatavarana jota tarvitaan vanhenevaan Eurooppaan tulevaisuuden talouskasvua varmistamaan. Surullista, miten taitavaa on ihmismielten manipulointi, kuinka helppoa on markknoida hyvää ja tehdä pahaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... anarkismin suuntauksia on lukemattomia."

- Ei kai se muuten anarkiaa olisikaan. Jos se organisoituu, se on jo jotain muuta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Kansan demokratiaa
Lehdestä sentään pääsee eroon kun ei maksa, mutta ilmaisesta tv:stä ei. Jos käännät aamutv:n kanavaa ettet näkisi UPI:n asiantuntijaa spekuloimassa Trumpilla, ja katsot kohta Maikkaria, niin siellä on päällä sama spekulointi.

Ylen hallitusta johtaa Thomas Wilhelmsson, Hgin yliopiston ex-kansleri, ex-skdl. Maikkarin äänenä pian Peter Nyman Ylestä.

Yle ja MTV3 -- konsernitason yritysjohdon strategisia kumppaneita yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja edunvalvontaan liittyvissä kysymyksissä. Jos on käynyt RUK:n, tuntee harhautusoperaatiot ja peitehyökkäykset.

Moni kansan kiusaaja on noussut pyrkimään valituista valituimpien joukkoon vähemmistöstä, tunnetuimpana Benito Mussolini, ex-demarinuorisopomo.

Saksalainen filosofi Hannah Arendt käytti osuvaa luonnehdintaa, kun hän selitti, että valtava pahuus ja tuhoavat joukkoliikkeet eivät tarvitse levitäkseen läpeensä pahoja ihmisiä vaan jokapäiväistä piittaamattomuutta ja kyseenalaistamatonta tottelemista. Arendtin mukaan paha kertyy ja kasvaa "pahuuden arkipäiväisyydestä".

Ilmiöstä saa viitteitä – kuten luonnehdinta antaa ymmärtääkin – jokapäiväisessä elämässä. Suomalaisille näyttää olevan vaikeaa puuttua, katkaista piittaamattomuus. On helpompaa katsoa muualle.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Kyllä TV:stä pääsee helposti eroon. Jättää sen vain ostamatta. Niin minä tein.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Annoin telkkarini pois 2004 enkä ole sitä kaivannut.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Niin pientä pomoa ei olekaan, ettei hän edellyttäisi alaisiltaan yhtenäisyyttä ja joukkuehenkeä. Ja koska presidentti jopa Suomessa on iso pomo, hän varmasti varoo lietsomasta hajaannusta.

Keltainen huomioväri on veikeä valinta taistelevien katupoikien tunnukseksi. Suomessa kirkasvärinen työasu on nykyään jo kansallispuvun asemassa. "Nähkää minut älkääkä ajako yli; haluan olla turvassa!"

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ranskalaiset, jotka eivät ole vuosisatoihin uskoneet kummitustarinoihin, vetäisevät keltaliivin päälle koska tietävät elävänsä vain tämän yhden kerran, ainakin se on varmaa ja siksi on itse tehtävä jotakin ehtiäkseen nauttia täysin siemauksin, suomalaiset sen sijaan vetäytyvät lastensa suojaan etteivät he joudu kärsimään näkymättömän käden ja tuntemattoman silmän suuttumisesta, jos lähtevät kadulle häiritsemään virkavaltaa joka varmuuden vuoksi on jo tuomassa panssarimersuja partioimaan kaduilla.

Näkemätön käsi ja tuntematon silmä kuvaavatkin hyvin Tuntemattoman sotilaan myyttiä. Sodassa lepää suomalaisen turva. Yhä uudelleen ja uudelleen. Historian taakka ja veren paino kenraalisukujen harteilla.

Aateliston erityisaseman läntisessä ajattelussa murennuttua valistuksen ihanteiden myötä Suomessa on säilytetty kielellinen erityisyys mikä näkyy puhetapojen ja titteleiden sotaisuutena, esim. LiikeNyt ilmoitti eilen ottaneensa ehdokkaaksi nuoren hallintotieteiden naismaisterin joka on myös sotatieteiden tohtori. Turpeeseensitomisen politiikkaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tieteenpäiville terveisinä Chromebookin aamunavaus:

“In times of change, learners inherit the earth, while the learned find themselves beautifully equipped to deal with a world that no longer exists.” Eric Hoffer

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Aiemman postauksen kommenttipalstalla kävin Jorma Myyryläisen kanssa keskustelua eräistä Rooman historian nyansseista.

Lisättäköön, että huomasin uutuutena kahvilan tv-ssä esiteltävän Ford Bronco maasturia. Suvun historiaa tutkiessani olin nähnyt vanhimmissa 1700-luvun Iisalmen maaseurakunnan kirjoissa käytettävän kirjoitusasua "Ronco" ja "Roncko". Latinan "bronco" tarkoittaa villihevosta, mustangia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

USA:ssa käytetty sana "Bronco" tarkoittaa rajua, potkivaa hevosta. Myös vapaana kasvavaa domestikoitua hevosta, ei siis villihevosta. Etymologia mennee meksikolaisten karjapaimenten ammattijargonin kautta espanjan vastaavaan sanaan joka tarkoittaa rajua. Sen taustalla lienee n.s. vulgääri-latinan "bruncus" eli esiinpistävä puun kyhmy t.m.s.

Toisaalta suomalainen mytologia tuntee myös jumalheeroksen nimeltä Rongoteus. M.Agricola nimitti hänen rukiin tuojaksi "Rongoteus Ruista annoi". Muuten hänet lienetään tunnetun laajemminkin "keltaisen" viljan säätelijä. Nimi lienee tuossa muodossaan väännös jostakin joka lienee kuulostanut vaikka muodolta "Rukiteera" t.m.s.

Savonkielessä tunnetaan myös sanoja kuten "rönkyä" eli pitää kovaäänistä meteliä ja "rynkyttöö" eli ravistaa t.m.s. esim. ovea, porttia t.m.s.

Olisivatko H.Rönkön esi-isät ja -äidit jo pistäneet esiin noissa mielissä? ...kuten hän nyt? Kuvaannollisesti rynkyttää käsityksiämme ja nousee siten esiin sivistyksen viljan tuojana - mutta myös poisottajana?

P.s. olen otettu, että osallistumisestani keskusteluun on jäänyt muistijälki. Kiitokset siitä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Totta kaet kaekesta jiäp jäläki, aenakkii nykysin.

Ennen saatettiin tuhota koko kansankulttuurin todistusaineisto yhdellä hyökkäyksellä kuten vuosituhantisen vihollisemme polttaessa seurakuntiemme kirkonkirjat Ison Vihan tuoksinassa. Vai tekivätkö sittenkin palveluksen omille herroillemme ettei heidän tarvinnut peittää sotaretkiensä jälkiä Savostakin revittyjen hakkapeliittojen kaatuessa kaukana kotikunnailta kuninkaan joukoissa?

Nyt hyväksytään vain tieteen menetelmillä ja ihmisten aisteilla tehdyt havainnot. Jos joku kokee mielihyvää historiallisesta nimestään, niin OK, vaikka olisikin totuttu pakkokehumaan Donneria.

Herrojen mielessä yhden kahelin tekemisiä verrataan toiseen, ja myyryläinen tai vihavainen naureskelee päälle.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #15

Rönkön kannattaakin olla ylpeä muistijäljistä nimessään jos menevät edes liki noiden spekulointien. Donnerin vastaava lienee pikemminkin balttien ukkosenjumalan hyvän nimen väärinkäyttöä.

En koe naureskelevani vaan positiivis-hyväntahtoisesti myötämielinen hyville ominaisuuksille entisyydessä, nykyisyydessä ja tulevaisuudessa. Jos Rönkkö rinnastaa asennoitumiseni FT, dosentti ja ex-venäjätutkimuksen professori T.Vihavaiseen (https://375humanistia.helsinki.fi/humanistit/timo-...) niin tunnen olevani hieman pettynyt ja tunnen suunnatonta epämukavuutta sillä tunnistan olevani aivan kokonaan väärässä seurassa. Jos taas jossakin on mukavampi vihavainen, siis nimestään huolimatta, sitten saattaa olla eri juttu ja nukun yöni rauhallisemmin.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #16

Timo Vihavainen vaikuttaa muuntumiskykyiseltä muutaman vuoden blogikommmentointini perusteella. Joskin briljailee maailmasta kauan sitten kuolleen latinan vivahteilla.

http://timo-vihavainen.blogspot.com/?m=1

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #17

Tieto latinan kuolemasta on ennenaikainen. Vielä siinä henki pihisee vaikka hieman niinkuin letkuissa onkin. Toivottavasti vielä tokenee mukaan korkeampaan hengen lentoon. Asterix-latinasta Vihavaiselle piste, tai ainakin puolikas. Itse en tällä osaamisella ansaitse edes neljännestä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö Vastaus kommenttiin #18

Last in - last out. Välimeren rannoilta perukoille tuotu rautanyrkkien ja inkvisition kieli on viimein sulanut kansojen nauruun vapaus, veljeys, tasa-arvo. Kansan oma kieli voitti, Strömsössä omansa, Savossa samoin. Virossa vironkieli on turvassa, Venäjällä venäjä jne. sanoi Lennart Meri, jos ei tykkää, voi äänestää jaloillaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #19

Latinaksi on myös kirjoitettu kovinkin hienoa kirjallisuutta sen lisäksi, että sen avulla on kovalla kädellä hallittu. Samoin on tehty esimerkiksi saksaksi, josta M.Waltari kirjoittti Mikael Karvajalassa jotenkin siihen suuntaan, että se on niin barbaarista mogerrusta ettei siihen sivistyneen ihmisen kieli taivu. No, ehkä siinä oli mukana myös hienoviritteistä sodanjälkeistä irrottautumista saksalaissuuntauksesta.

Toivottavasti kenenkään ei tarvitsisi kuitenkaan enää koskaan äänestää jaloillaan kielensä takia. Eikö meillä jo voisi olla sen verran suvaitsevaisuutta? Ettei edes Virosta tarvitsisi lähteä.

Ainakin minä olen viettänyt ratkiriemukkaista hetkiä erikielisten kanssa kielten koukeroita selvitellen ja toisiinsa sovitellen. Muistan esimerkiksi kun muutama hollantilainen lentokenttävirkailijatar halusi ehdottomasti minun opettavan heitä lausumaan sukunimeäni ja selvittämän sen merkitystä. Olin tosin silloin huomattavasti nuorempi kuin nyt.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Päivän HS:n huuhaa-juttuun liittyen:

Yle:n hallitusta johtava Thomas Wilhelmsson oli Helsingin yliopistolla hallintoremmissä silloin (-90 luvun puolella?) kun yliopiston lehteä toimittaneet Pekka Matilainen ja Risto Jylhä saivat potkut lehden kyseltyä kestääkö Jorma Ollilan kapeat hartiat.

Ennen toimittajiensa potkuja Yliopisto-lehti oli yleisöpalstallaan julkaissut yllätyksekseni minun, siis Heikki Rönkön, omakohtaisen Italian työkokemuksen perusteella kirjoittaman pienen katsauksen fasismin olemuksen muutokseen nykyisessä Italiassa.

Miksi sitten lehti julkaisi koepalloni? Vasta äskettäin ymmärsin sen saattaneen johtua lehden kakkostoimittaja Risto Jylhän halutessa nostaa minua, koska luuli Heikki Rönkön olevan joku tulevaisuuden vaikuttaja, sillä Suomen Sosialidemokraatti-lehden toimittaja Anu Linnanahde oli keväällä -72 kävellyt työpaikalleni vesihallitukseen Pohjois-Espalla ylioppilaslakki mukanaan, pannut lakin päähäni, ottanut kuvan ja laittanut koko komeuden lehden etusivun ykkösjutuksi: Vahtimestari kirjoitti viisi laudaturia! Ja minulla maalaispokana ei ollut koskaan ollut mitään tekemistä minkään puoluejärjestön kanssa. Kalevankadulla Ressun tiloissa toimineen Valtion Iltaoppikoulun rehtori Veikko Huttunen arveli minua yritettävän häpäistä.

En ollut koskaan tavannut Risto Jylhää joka lienee syntyisin samaisen Pohjois-Savon seuduilta kuin minäkin. Ikävä juttu joka tapauksessa, mutta miten minä olisin voinut arvata mitä hänen hyväntahtoisuudestaan seuraa?

Ehkä joku muu voisi kysellä miten tänään voi ennätysnuorena tohtoriksi väitellyt Pekka Himanen jolle pääministeri Katainen ja kulttuuriministeri Wallin junailivat miljoonastipendin kirjoittaakseen Suomen kulttuurin pelastusohjelman, siis täysin absurdin tehtävän.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kahelinin huomiot ovat hyvinkin eliittimme demokratiakäsityksiä kuvaavia. Demokratia on sillee kiva asia kunhan sitä ei harjoiteta, ainakaan vallanpitoa häiritsevästi.

Suhtautuminen on vähän sama kuin suomalaisen Ev.lut.kirkon suhde homoseksuaalisuuteen: ihanhan se on hyväksyttävää mutta sitä ei pidä harjoittaa sillä se on suuri synti.

Valitkaamme siis ihan vapaasti kunhan valitsemme sopivasti tai pahempi meille. Tai ainakin valitsemme niin kauan kunnes osaamme valita. Ja kun olemme kerran hyväksyttävästi osuneet, älkäämme kuvitelkokaan pääsevämme valitsemaan uudelleen. Tace, vox populi dixit et punctum.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ei "metoo" vaan "Katsoa saa, mutta ei koskea" on suomalainen malli, kuten "luonto tikanpojan puuhun ajaa" ja " "Eivät suuret sanat suuta halkaise".

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ellen ihan väärin muista, Juhani on luetellut neuvostoja (tiede, ympäristö, puolustus, hengitys, jne), ja niitähän tässä maassa löytyy!

Mutta kunhan lopetetaan yläpuolelta ohjattu kampanjointi yksittäisen olennon, tuon totuudenpuhujan, etsimiseksi, voidaan Suomestakin alkaa hiljalleen puhua modernina länsimaana, jossa yksilöiden suhteet syntyvät omien aistien välittämiin havaintoihin perustuen, pikemmin kuin joissakin täysin erilaisissa olosuhteissa syntyneisiin ison silmän teksteihin. Sellaisessa Petteri Orpon ei tarvitse maksaa "luottakaa neuvostojen valtioon!" ilmoituksista.

Neuvostoliitossa naisasioilla liikkuneet muistavat tyttöjen osanneen varoa hotellihuoneiden valaisimiin piilotettuja mikrofoneja. Tsekki Milan Kundera on kirjoittanut kommunistien pyrkineen todellisena päämääränään yksilöllisyyden sulauttamiseen täydellisessä ihmistyyppissä jonka tarpeista järjestelmä kaikin tavoin huolehti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset