Politiikan esseet - juhani kahelin Saada aikaan älyllistä liiikettä- siinä blogini tarkoitus.

Säveltäjä Kalevi Ahon neuvo vaalilain uudistajille

Järvenpäässä käy värinä. Paikallinen taideväki järjestää taideviikon, avoimen ja ilmaisen, maan parasta. Tiistaina 9.3. oli paneeli taidekasvatuksesta, paneelissa leppoisa kansanmies säveltäjä Kalevi Aho, kaikille tunnettu.

Innostuneena säveltäjä Aho kertoi Saksassa tehdystä tutkimuksesta, jonka mukaan oppilaat, jotka koulussa harrastavat musiikkia, oppivat helpommin kaikkia muitakin aineita. Taideopetus parantaa koulujen ilmapiiriä, lopettaa kiusaamisen, ilostuttaa oppilaat.

Tutkimuksesta Kalevi Aho poimi myös neuvon, miten suhtautua poliitikkoihin ja sellaisiksi halajaviin. Kysy heiltä yksi kysymys:

mitä taidetta he ovat harrastaneet?

Taiteen harrastajista tulee hyviä politiikkoja, vakuuttaa tutkimus.

Vuosien mittaan olen seuraillut ja lueskellut eduskunnan keskusteluja enemmän kuin on tekstiä Raamatussa. Kertaakaan en ole kuullut sanaa Kiasma tai ylipäänsä minkään taidemuseon, näyttelyn tai taiteilijan nimeä. Päivän lehdistä edustajia kiinnostaa Maria Guzeninan viimeisin rakkaus.

Mainittuna päivänä (9.3.) eduskunta kävi lähetekeskustelun vaalilain uudistamisesta. Keskustelusta jäi ärtynyt olo. Ääretön itsevarmuus, päänpuistelu ja vino hymyily epäilijöille, joiden kera ministeri Tuija Brax lakiehdotusta esitteli, herätti epäilyn, onko Braxin puheissa koko totuus tai olennaisin totuus. Eduskuntavaaliprosessi on sen verran monihaarainen, että sieltä on helppo poimia jokin tietty näkökulma ja olla huomaamatta muita. Näin tekee hallitus ja Tuija Brax: valtakunnallinen tasaus parantaa suhteellisuutta, äänikynnys estää politiikan pirstaloitumisen eli poistaa hörhöt (Ilkka Kanervan sanoin).

Miksi pirstaloituminen on paha asia? Eikö juuri se ole sitä moninaisuutta, moniarvoisuutta, monikulttuurisuutta, pluralismia ja diversiteettiä, jotka te toisaalla julistatte pyhiksi arvoiksi? Eikö olisi aika lakkauttaa puolueet (tai koko puoluelaitos), joiden keskeiseksi arvoksi on noussut vakaus, pysähtyneisyys?

Vaalilain uudistamisen lähtökohdaksi ja arvoksi on nostettava poliittisen ajattelun uusiutumiskyky. Nyt ehdotetut kynnykset ovat uusiutumisen este. Miksi te yht'äkkiä vaikenette heikkojen signaalien merkityksestä?

Tässä olisi käyttöä Kalevi Ahon kaipaamalle taiteen maailmalle. Taide on vieraan maan tunnustelija, edellä käyskentelijä, toisin kysyjä, asioiden ympäri kääntäjä, ihmettelijä, kyseenalaistaja, erilaisia jäsennyksiä ja maailman hahmotuksia ehdottava, ihmisten tuntemuksia esiin tuova.

Vaalilain lähetekeskustelussa tällaisia piilotaiteilijoita olivat mm. demareiden Johannes Koskinen ja yllättäen moni ääriporvari, jopa itsensä Eero Lehti ja Arto Satonen. Viime mainitut toivat esiin näkökulman, josta suurkaupunkien citysiniset ja cityvihreät hykerrellen vaikenevat: pienkaupungeista ei enää pääse eduskuntaan, Espoosta pääsee heittämällä. Muutama city voisi julistaa kuolemantuomion koko muulle maalle ja kyseessä olisi pelkkä demokratia. Miten olisi kaksikamarinen eduskunta kuten muualla maailmassa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Jussi Vaarala

Miten olisi pääkaupunkiseudun ja sen siivittäjän hesarin ylivallan lopettaminen maassa - ylivallan joka on kolonialistista luonteeltaan:

Kolonialismi (lat. colonia, 'siirtokunta', 'asutus') on toimintaa, jossa valtio hallitsee toista valtiota tai aluetta omien alueellisten rajojensa ulkopuolella – usein tarkoituksenaan hallita alueen työvoimaa, resursseja ja taloutta. Tällaisia maita kutsutaan siirtomaiksi.

Käyttäjän harmaasusi kuva
Harmaasusi ™

"...Eikö olisi aika lakkauttaa puolueet (tai koko puoluelaitos),
joiden keskeiseksi arvoksi on noussut vakaus, pysähtyneisyys?"

Aivan. Haastava kysymys, mutta millä konstin? Itsehän ne eivät
itseään lakkauta. Se olisi sitä paitsi typerää, miksi luopua rupu-
sakilta huijaamalla kaapatusta vallasta kun ei ole mitään pelkoa
siitä että hyödylliset idiootit nousevat barrikadeille.

Korkeintaan puristelevat muniaan taskussa ja kärsivät menosta.
Puristelevat lisää ja kärsivät taas. Tätähän on jatkunut jo vuosi-
kymmeniä.

Suomalaiseen äänestäjään sopii oiwallisesti vertaus
miehestä jonka hammasta oli särkenyt koko yön.

Kun tohtori kysyi vastaanotolla: "Puudutetaanko?"

Potilas: "Ei helvetissä, kärsiköön! Valvotti minua koko yön!"

Wapaa tyhjäntoimittaja, Harmaasusi™

Jussi Vaarala

Kommenttejani blogissani

http://ejv54.blogit.uusisuomi.fi/2010/03/04/onko-v...

jussi vaarala kommentoi:
4.3.2010 15.47 | Muokkaa

Onko kolmen prosentin äänikynnys liian korkea - aiheuttaako se suuria pulieta hyödyttävän ja pienempien vaihtoehtojen esiinpääsyä vaikeuttavan ilmiön ” ei tuota puoluetta kannata äänestää kun se ei ehkä pääse äänikynnyksen yli - siispä annan ääneni isommalle puolueelle ”

Onko tuo aitoa demokratiaa.

****

Demokratiassa pitää antaa pienillekin puroille virtaamismahdollisuuksia päätäntävaltaan asti

*******
suuret puolueet vetää nuottaa liian isolla silmäkoolla ( äänikynnys 3 % ) - se pudottaa aatekirjoa hurjasti pois.

********

voisko äänikynnys olla porrastettu näin - ensi kertaa eduskuntaan yrittävällä olisi vaikka 1,5 % ja sitten kun toisen kerran yrittää olisi vaikka se kolme.

Toisin sanoen näin saataisiin pieniä orastavia vaihtoehtoja - kuten eettis-realistinen puolue ;) - koetteille eduskuntaan että onko siitä mihinkään ja jos on niin sitten pääsee suuremmalla ääniosuudella uudelleen. Näin aatteellinen karsinta tapahtuisi eduskunnassa eikä ennen sitä. Olinpas minä taas nerokas kerrassaan ;9 Ja helvetin vaatimaton - kuten aina ;=)

********

Kysymyksiä:

- onko vaaleista tullut vedonlyöntiä muistuttavaa - jossa tärkeintä ei ole niinkään aate vaan että minun hevoseni voittaa

- onko median toiminta tällaiseen varman päälle äänestämiseen ohjailevaa sen kautta a. ettei anna pienemmille puolueille julkisuutta ja b. nostaa liian paljon meneekö ääneni hukkaan kysymyksen niiden kysymysten yläpuolelle mitä erilaiset aatteet tarjoavat.

Joka tapauksessa olisi saatava ihmiset aatteita äänestämään eikä varmaa läpimenoa.

Siis ainoa oikea johtopäätös voi olla - lasketaan äänikynnys ensin 1,5 % eka yrittäjiltä ja nostetaan ehkä ylemmäksi toisella yrittämällä. Tuo nostaminen estäisi sen että joku saa pikkupuolueellaan hyvän duunipaikan ja eläkkeen eduskunnasta.

Jussi Vaarala

ps. laitoin kommentin 3. niin medialle kuin kansanedustajillekin ;)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Musiikki-ihmiset naivat toisia musiikki-ihmisiä ja seurustelevat enimmäkseen musiikki-ihmisten kanssa. Opiskeluaikana on silmälaput silmillä suunta vain siihen yhteen suuntaan, joka monilla jää vailla lopullista tavoitetta.

Jaa että taidekasvatusta. Ja eiväthän lapset ylipäätänsä ole luovia, luovuus on vain katselijoiden ja kuuntelijoin silmissä ja korvissa:
http://grohn.blogit.uusisuomi.fi/2010/02/02/lapset...

Taidekasvatuista? Ettei vaan seula neukkulan malliin?

Jussi Vaarala

5, pikkasen nyt kyllä yleistelet

Ville Lavikka (nimimerkki)

"voisko äänikynnys olla porrastettu näin - ensi kertaa eduskuntaan yrittävällä olisi vaikka 1,5 % ja sitten kun toisen kerran yrittää olisi vaikka se kolme. "

Joo hieno idea, tällä saataisiin varmasti paljon uusia puolueita. Valitettavasti suurin osa saattaisi lähemmällä tarkastelulla paljastua hyvin samanlaisiksi kuin jokin vanha aiemmin 1,5 ylittänyt puolue.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset